Policejní ředitel Husák: O oslavě jsem nevěděl, v hotelu jsem měl domluvenou schůzku

Vyjádření Vladislava Husáka

Podle nejnovějších zpráv je v současné době krajský policejní ředitel v Libereckém kraji Vladislav Husák na policejním prezidiu, kde řeší svoji budoucnost. Uvedla to Česká televize. Před kamerou CNN Prima NEWS ráno pospíchal do auta, vyjádřit se nechtěl. Jde o dalšího účastníka nelegální oslavy v teplickém hotelu. Na jeho přítomnost ve společnosti mimo jiné Milana Hniličky, expremiéra Jiřího Paroubka nebo místopředsedy Rady České televize Jiřího Šlégra upozornil Radiožurnál.

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara, by měl Husák svoji funkci opustit. Husák však prý nebyl v hotelu kvůli narozeninové oslavě, ale měl zde domluvenou schůzku.

„Návštěva oslavy narozenin pana Bendy nebyla důvodem mé sobotní přítomnosti v hotelu Prince de Ligne v Teplicích,“ uvedl pro PressPort Magazín Husák s tím, že jeho cílem bylo dlouhodobě plánované setkání s Hniličkou a Šlégrem a setkání s nimi není kvůli jejich vytíženosti jednoduché. „Naším společným a dlouhodobým tématem je činnost sportovní unie, za kterou jsem oprávněn jednat,“ dodal.

Když Husák na místo dorazil, s Hniličkou i Šlégrem se sešel a nějakou dobu spolu jednali. „Po schůzce jsem měl v plánu pokračovat v cestě do Liberce. To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ sdělil krajský policejní ředitel.

Husák dke svých slov na místě přespal z důvodů večerní hodiny, únavy a také kvůli povětrnostním podmínkám. „Aniž jsem se s kýmkoliv v hotelu setkal, jsem pak pokračoval v plánované cestě. Lidi, které jsem v prostoru hotelu večer viděl, jsem považoval za hotelové hosty, což není v žádném rozporu, důvod jejich přítomnosti v hotelu jsem nezjišťoval. Neměl jsem k tomu žádný důvod. Celou záležitost probíranou v médiích považuji za pouhou spekulaci,“ dodal.

Husák se podle zjištění Radiožurnálu účastnil narozeninové oslavy Petra Bendy, významného člena ČSSD a bývalého poslance, v hotelu v Teplicích, který Benda vlastní. Podle svědků hosty obsluhovali číšníci. To znamená, že akce porušovala všechna vládní nařízení. Lidé prý neměli ani roušky.

Policejní prezident: Husák by měl přijmout odpovědnost

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara je nepředstavitelné, že by se krajský policejní ředitel měl účastnit takové akce a vyzval Husáka, aby přijal odpovědnost za své konání. Prostřednictvím mluvčí Švejdar také sdělil, že by Husák již dále neměl setrvávat na místě krajského policejního ředitele.

Husák se na kameru vyjádřit nechtěl. Nicméně uvedl, že na výzvu policejního prezidenta bude reagovat. „Budu se s panem prezidentem (Švejdarem) o tom určitě bavit,“ sdělil novinářům, než odjel. Podle nejnovějších zpráv je v současné době Husák na policejním prezidiu, kde řeší svoji budoucnost.

Kontakty, řekněme s kontroverzními osobnostmi, už měl Husák v minulosti. Tehdy vzbudila pozornost jeho schůzka s lobbistou Romanem Janouškem v jedné z pražských restaurací. I to vedlo k tomu, že musel svůj post opustit. Jaká bude jeho budoucnost, si budeme muset počkat.

Tagy:
oslava Teplice Petr Benda Jan Švejdar policejní prezident Vladislav Husák policejní ředitel