K „útoku“ na ministryni Šimkovičovou se hlásí Matovič. Ukázal video z incidentu

K „útoku“ na ministryni Šimkovičovou se hlásí Matovič. Ukázal video z incidentu v Abú Dhabí

Incident ministryně kultury v Abú Dhabí

Slovenskem v posledním týdnu hýbe kauza údajného ohrožení ministryně kultury Martiny Šimkovičové na konferenci UNESCO v Abú Dhabí, kde ji s nepříjemnými dotazy na její „luxusní“ cestu oslovil dosud neznámý muž. Celý konflikt má však překvapivé rozuzlení – k akci se přihlásil zakladatel politického hnutí Slovensko Igor Matovič. Ten rovněž zveřejnil video z incidentu. Události se věnuje i web topky.sk

Slovenské ministerstvo kultury uvedlo, že když se ministryně chtěla přesunout z místa konání mezinárodní konference UNESCO na svůj další pracovní program, čekali na ni u auta dva slovensky mluvící muži s mikrofonem a kamerou. „Jeden z mužů ji chtěl natlačit do auta a ptal se jí na její údajně luxusní cestu,“ sdělil podle webu topky.sk resort. Opakovaně jí přitom nebylo sděleno, z jakého média či instituce pocházejí.

Muž s mikrofonem prý pouze zopakoval, že je zástupcem daňových poplatníků. „Muž, který se očividně třásl, jí po několika výzvách odpověděl, že zastupuje daňové poplatníky. Byla to velmi nepříjemná situace, protože nebylo možné vyloučit, zda muž není psychicky narušený, vzhledem k tomu, že se skutečně celou dobu třásl,“ mělo upozornit ministerstvo s tím, že jeden z členů delegace musel zasáhnout, protože nebylo možné vyloučit fyzický útok. Případu se věnuje také portál aktuality.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzný případ v Plzni. Policie šetří nález mrtvého lidského plodu, měl ležet v křoví

Taková vyjádření si však Igor Matovič nenechal líbit. Z celého incidentu zveřejnil video na svých sociálních sítích. „Našli jste v tomto videu fakta, která Šimkovičová s hrůzou uvádí o vulgárních agresivních útocích neznámého útočníka na ni v Abú Dhabí? Nenašli? Samozřejmě že nenašli. Konspirátorka, která neumí ani vyslovit pravdu, opět hloupě lhala,“ píše Matovič.

Vy ste našli v tomto videu tie s hrôzou Šimkovičovou prezentované “fakty” o “vulgárnych agresívnych útokoch” zo strany...

Posted by Igor Matovic on Saturday, February 17, 2024

Šéf hnutí Slovensko zároveň vysvětlil, že své lidi do Emirátů vyslal, aby zkontrolovali, jak ministryně na své zahraniční cestě pracuje. Slovenské hnutí jí vytklo také projev na konferenci, který byl přednesen v angličtině. „Ministryně neprokázala nejlepší jazykové znalosti,“ píše konkurenční politické uskupení s tím, že ministryně měla rovněž ignorovat 16 odborných diskusí na témata, jako je financování kultury.

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky, pod které spadá i Úřad pro ochranu ústavních činitelů, podle slovenských médií uvedlo, že během zahraniční služební cesty v Abú Dhabí byla Šimkovičové poskytnuta ochrana hostitelskou zemí. V budoucnu by tomu však mohlo být jinak. „Předmětný incident registrujeme a do budoucna přezkoumáváme poskytování ochrany během zahraničních misí,“ uvedli zástupci resortu.

Tagy:
Slovensko UNESCO Igor Matovič ministr kultury Abú Zabí Martina Šimkovičová