Kanárské ostrovy zasáhlo zemětřesení. Epicentrum vědce překvapilo, situaci monitorují

Oblíbenou turistickou destinaci Kanárské ostrovy zasáhlo v neděli a pondělí nejméně čtyřicet otřesů. Seismickou vlnu vědci z Národního geografického institutu sice zaznamenali, ale sami rezidenti ji nepocítili. Zemětřesení totiž vzniklo hluboko a jeho intenzita nebyla natolik silná, aby se projevila i na povrchu. Zjištěné epicentrum mnohačetných záchvěvů bylo lokalizováno v oblasti Tenerife, kde je však taková aktivita spíše raritou. O celé události informovala španělská agentura EFE.

Ke čtyřem desítkám otřesů mělo podle španělského Národního geografického institutu dojít v noci z neděle na pondělí na západním pobřeží Tenerife. Patnáct z nich seismologové lokalizovali.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Nejprve dunění, pak zřetelné otřesy. Bratislavu a východní Rakousko zasáhlo zemětřesení

Většina z nich se projevila v hloubce 40 až 50 kilometrů pod zemí a s maximální hodnotou 1,2 magnituda, jak sdělili vědci z institutu pro web EFE. Vzhledem k malé intenzitě a hloubce nepocítili obyvatelé ostrova z chvění vůbec nic.

Odborníci také sdělili, že série seismických vychýlení neznamená žádnou změnu či nebezpečí, co se týče vulkanického stavu a sopečné činnosti na ostrově. I přesto bude celá situace nadále kontrolována, a to také vzhledem k možné další aktivitě.

Na celé sérii zaznamenaných zemětřesení je nejzajímavější zjištěné epicentrum. V oblasti západního pobřeží Tenerife je takový jev spíše vzácností, jak uvedli geologičtí pracovníci pro web CanarianWeekly.

Samotný ostrov má přitom jasně určené seismické body, které se nachází v moři na hranici s další pevninou Gran Canaria.

Tagy: