Kočičí mazlíčci jsou tajuplné bytosti. Jejich jídelníček ale tajuplný být nemusí

Víte, jak vybrat krmivo pro svou kočičku, aby byla zdravá a hravá? A aby se k vám spokojeně přitulila a vyjadřovala vám lásku a důvěru tím, že si o vás bude roztomile otírat hlavu? A víte také, jak zajistit své kočičce dlouhověkost? Vždyť kočka se nemusí dožít dvanácti až patnácti let, ale třeba i osmnácti. Kvalitní a vyvážené krmivo totiž kočce zajistí přesně tu kombinaci látek, které kočka potřebuje ke zdraví a dlouhodobé vitalitě.

Kočky milujeme pro jejich něžnou lásku, hrdost i vznešenou eleganci. A také proto, že v mnoha ohledech jsou pro nás tajemstvím: Jejich srdce tepe dvakrát rychleji než lidské. Nevíme přesně, jak vzniká jejich vrnění. Nevíme, jak je možné, že vždy najdou cestu domů. A záhadou je pro nás třeba i to, proč dvě třetiny dne stráví spánkem (a z doby, kdy jsou vzhůru, stráví třetinu času pečlivým čištěním svého kožichu).

Je známo, že kočky jsou lidmi ceněny, ba přímo uctívány už odpradávna – již od dob starého Egypta či staré Číny. V českých domácnostech žije v současné době asi 1 400 000 koček, a to podle nejnovějších údajů The European Pet Food Industry Federation. Z tohoto úctyhodného čísla je patrné, že Češi jsou národem, který kočičí miláčky zbožňuje.

Jak ale můžete svému čtyřnohému kočičímu miláčkovi zajistit opravdu zdravou, chutnou a vyváženou stravu? Vždyť na trhu je k dostání nepřeberně více či méně kvalitních produktů mnoha značek. Vhodnou volbou jsou podle výživových odborníků prémiové granule.

„Pro zdraví a dlouhověkost kočiček je zcela zásadní, aby krmivo obsahovalo co nejvyšší podíl živočišných proteinů. Ty dodávají kočce prakticky všechny esenciální aminokyseliny a také další mikroživiny, které tělo pro své zdraví a vitalitu nezbytně potřebuje,“ říká Kateřina Gottfriedová, produktová specialistka značky krmiva pro kočky Prominent, které je k dostání exkluzivně jen v síti prodejen Hecht – specialista na zahradu. „A všechny druhy kočičích granulí Prominent obsahují minimálně 86 % živočišných proteinů. V našem sortimentu máme granule pro koťata, dospělé kočky, pro kočky březí, kojící, s nadváhou, kastrované, sterilizované...“

Pokud hledáte kvalitní prémiové granule, měly by významnou měrou obsahovat čerstvé syrové maso a další suroviny a živiny, které jsou co nejvíce podobné přirozeným zdrojům potravy, které by si kočka našla ve volné přírodě.

„Granule Prominent obsahují důležité živiny, vitaminy a minerály. Dále lososový olej, který podporuje kvalitu srsti a kůže, glukosamin a chondroitin-sulfát pozitivně ovlivňující pohybový aparát kočičky, pšeničné klíčky pro posílení imunity, kořen z juky pro vyvázání střevních plynů, podpory činnosti jater a ledvin nebo třeba čekankový kořen, který podporuje trávicí systém a detoxikuje trávicí trakt,“ doplňuje Kateřina Gottfriedová.