Koncert pro budoucnost? Zaznějí výjimečné písně, dojde i na jednu premiéru, prozradil Orozovič

Každoročně se na výročí Dne boje za svobodu a demokracii na Václavském náměstí v Praze koná Koncert pro budoucnost. Letos je mezi interprety i herec a hudebník Igor Orozovič. V rozhovoru pro redakci Showtime popsal, jak vybíral písně, které s kapelou zahraje, a prozradil, že se uskuteční i jedna významná premiéra.

Z možnosti vystoupit na Koncertu pro budoucnost je Orozovič nadšený. „Jsem rád, ale zároveň je to zodpovědnost. Nějakým způsobem je to vyjádření postoje už jen tím, že člověk přijde a zahraje. Netřesu se nervozitou, spíše zimou, a těším se,“ svěřil se v rozhovoru pro Showtime.

Při výběru písní, jež posluchačům s kapelou zahraje, uvažoval nad samotnou myšlenkou koncertu. „Výběr je výjimečný. Sice je tématem člověk a příroda, sám mám hodně písní, které pojednávají o přírodě, ale nakonec žádnou z nich nezahraji. Přijde mi důležité zahrát především jednu, která ani není mou autorskou. Je to srbská skladba Samodara – Ať není válka. Je to velmi silná píseň, ale myslím, že má smysl ji zazpívat. Myslím si, že ostatní písně budou hlavně pro radost,“ vysvětloval Orozovič.

ČTĚTE TAKÉ: Nebyl bych v Americe ani v NHL. Jágr a další celebrity dojatě zavzpomínali na 17. listopad

Dojde i na premiéru, kdy s Anetou Langerovou poprvé naživo zazpívají duet. „Od doby, kdy jsme singl nahráli, to bude poprvé, co ho zazpíváme naživo společně. Konečně to vyšlo. Když jsem měl koncerty, Aneta měla většinou něco jiného. Bude to úplně první premiéra,“ zdůraznil.

Jsme přežravci

Vzhledem k názvu akce dostal Orozovič i otázku, jak vidí naši budoucnost. „Nechci být pesimista. Myslím, že nebezpečí těchto velkých připomínajících svátků je v tom, že to všichni berou jako wow efekt a pak se na to zapomíná. Měli bychom to řešit každý den a chytit se za nosy. Dnes mezi písněmi chci, pokud se odvážím, říci, že jsme nový druh,“ prohlásil.

Domnívá se, že lidé už nejsou masožravci, býložravci nebo všežravci. „Jsme přežravci a z této naší přežravosti pramení veškeré problémy nejen lidstva, ale také celé planety. Podle mě je základní, abychom všichni někde ubrali. Tím, si myslím, by se hodně věcí vyřešilo,“ dodal hudebník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průběh oslav 17. listopadu na pražské Národní třídě

Tagy: