Konec psího masa na Mali. Obchodníci budou raději pěstovat řepu

Malijští obchodníci prodávající psí maso se po dohodě s ochránci zvířat rozhodli přesedlat na rostlinnou výrobu. Díky tomu se podaří zachránit tisíce psích životů. Prodeje psího masa se vzdá téměř čtyřicítka farmářů, včetně těch nejvýznamnějších.

Oficiálního obřadu, jemuž na konci října předsedal starosta Sebougou za přítomnosti dalších malijských vůdců, se zúčastnilo 37 prodejců psího masa. Ti všichni se zavázali, že se zabíjením psů kvůli masu skončí a namísto živočišné výroby se začnou věnovat pěstování plodin. Za dohodou obchodníků s místními aktivisty z ARAF – Plateau Dogon stojí organizace Lady Freethinker, která si předsevzala ukončit obchodování s psím masem po celém světě.

I když většina zdejších obyvatel považuje psy spíše za společníky, potýká se Mali v posledních letech s nárůstem prodeje psího masa na černém trhu. Psi jsou získáváni od majitelů, kteří o ně již nestojí, nebo jsou unášeni přímo z ulic. Následně jsou nuceni několik dní cestovat bez vody a jídla, aby nakonec byli ubiti holemi. Mnozí konzumenti si ani nejsou vědomi toho, že jedí psí maso, jelikož jim prodejci často lžou o jeho původu. Ochránci zvířat z nedávného vzestupu prodeje viní rostoucí populaci a nedostatek zdrojů potravy kvůli dopadům klimatické změny. V malijské oblasti Segou je každý den kvůli masu zabito na tři stovky psů.

„Tleskáme odvaze a odhodlání aktivistů a bývalých obchodníků s psím masem,“ prohlásila ředitelka Lady Freethinker Nina Jackel. „Jde o ohromný krok k ukončení prodeje psího masa v oblasti a vytvoření udržitelné a trvalé změny.“ Do kampaně se zatím zapojilo 70 vesnic, kde je prodej psího masa nejrozšířenější. Bývalí prodejci psího masa se zároveň stanou ambasadory, kteří budou šířit osvětu o zneužívání zvířat kvůli masu.

Tagy: