Zlom v případu rodinné tragédie v Kostelci. Kriminalisty šokovala intenzita útoku

Vyšetřování masakru v Kostelci je u konce

Policisté v Olomouci dokončili vyšetřování dubnové trojnásobné vraždy v Kostelci na Hané. Státnímu zástupci navrhli obžalovat muže, který podle nich zavraždil svého otce, bratra a sestru. Lidé z obce se dodnes jen těžko vzpamatovávají z toho, co se stalo.

Byl konec dubna, když se Kostelcem na Hané rozlétla zpráva, které místní zprvu ani nechtěli uvěřit. Devětadvacetiletý muž tu měl zavraždit svého otce, sestru a bratra.

„Je to pro nás šok, znal jsem tu rodinu a je to tragédie, která nemá obdoby. Musím říct, že ta rodina byla spořádaná. Maminku neměli, ta jim zemřela, ale děti byly studované, studovaly gymnázium, vysokou školu,“ popisuje své myšlenky pro CNN Prima NEWS starosta Kostelce František Horák.

Útok rozčíleného muže přežila jen nejmladší z dcer, kterou dotyčný ušetřil. „Pachatel skutečně naplánoval de facto likvidaci členů své rodiny. I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou toho útoku a brutalitou užitého násilí,“ říká vyšetřoval případu Jan Lisický.

Po půl roce teď policisté ukončili vyšetřování. „Kriminalisté předali krajskému státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby na devětadvacetiletého muže, kterému hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy spáchaný na třech osobách trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest,“ konstatuje mluvčí Policie ČR z Olomouckého kraje Libor Hejtman.

Obyvateli Kostelce tragédie hluboce otřásla, a to, co se tu odehrálo, mají stále v živé paměti. „Všichni sousedé, kteří bydlí tady v blízkosti, odsuzují, co se stalo. S každým to udělalo své. Bylo to nepříjemné, velice nepříjemné,“ říká jeden z místních.

Ve vzduchu tu stále visí otázka, proč to muž ze sousedství udělal. Místní si navíc uvědomují, že údajného vraha denně potkávali. „Hlava dolů, s nikým se nebavil, takový zvláštní člověk. Já si myslím, že mu asi vadilo, že ten táta ho nutil pracovat,“ uzavírá svým svědectvím sousedka Jarmila Miškovská.

Případem trojnásobné vraždy se bude zabývat Krajský soud v Brně.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
vražda rodina Olomouc Krajský soud v Brně Policie České republiky Kostelec na Hané František Horák