Kontroverzní lekce plavání v českých bazénech se ruší. Metody Plaváčka prověřuje policie

Vyšetřovatelé prověřují potápění miminek.

Plaváček ruší některé lekce

Plaváček ruší některé své lekce. Kontroverzní kurzy kojeneckého plavání, o které se zajímají i policisté, opouštějí české bazény. V hledáčku vyšetřovatelů se kurzy pro kojence objevily kvůli metodám potápění miminek, které odborníci označili za nebezpečné. Vybrané lekce, které měly tento týden odstartovat, organizátoři pozastavili.

Sebezáchrana vaší ratolesti ve vodě nebo zaručené metody, které vaše dítě naučí během pár lekcí plavat. To je jen malý výčet toho, co kurzy nabízející plavání kojenců slibují rodičům. Některé maminky zážitky z kurzu popisují úplně opačně. Mezi jejich nejčastější stížnosti patří násilné potápění miminek, neutichající pláč nebo trauma z vody.

ČTĚTE TAKÉ: Čech zadržený v Chorvatsku po explozi, která zabila dítě, je doma. Výbuch stále halí tajemství

Během prvního zářijového týdne měly kurzy znovu začít. V některých veřejných bazénech se ale už neobjeví. Alespoň prozatím. Zrušil je sám Plaváček. Kurzy se konaly například i v Jindřichově Hradci, ty podzimní jsou ale dočasně přerušené. „Zrušeny byly kvůli tomu, že na ně bylo podáno trestní oznámení. Ale u nás byl zájem o Plaváčka docela veliký,“ uvedla spolumajitelka bazénu Jarmila Šelongová.

Kromě kurzů pro kojence totiž Plaváček pořádá i lekce pro starší děti. Těch se ale rušení netýká. Oznámení o zrušení lekcí se objevilo i na stránkách bazénu v Dobřichovicích. Jestli i zde je důvodem trestní oznámení, majitel bazénu redakci CNN Prima NEWS odmítl sdělit.

Dcera má z vody strach

„Pražští kriminalisté se už oznámením zabývají a v současné chvíli zahájili úkony trestného řízení, kdy postupně vyslýchají poškozené maminky,“ uvedla na konci srpna mluvčí pražské policie Kristýna Zelinková. „Rozhodně si nemyslím, že to, co se tam děje, je v pořádku. Budu ráda, když se tato informace rozšíří co nejdál, protože moje dcerka má i po roce strach z vody,“ nechala se slyšet jedna z matek Renata Vodičková.

Podle zjištění CNN Prima NEWS v minulosti na kurzech museli zasahovat i záchranáři. Pomáhali tonoucímu dítěti. Majitelka Plaváčku Blanka Sudíková Kovářová nechtěla o rušení kurzů mluvit. Metody svých lekcí dlouhodobě obhajuje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyháněli vosy ohněm, zapálili střechu bazénu v Krumlově. Město bude muset postavit nový

Tagy: