Rajchlovo hnutí PRO se může dostat do Sněmovny, míní komentátor. Co radikálům nahrává?

Protivládní demonstrace se v neděli účastnily tisíce lidí, někteří z nich pak dokonce přenocovali před Úřadem vlády. Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že hnutí PRO, které protesty organizovalo, se teoreticky může po příštích volbách dostat do Poslanecké sněmovny.

Vysoké ceny potravin, energií, ale i rušení poboček České pošty a finančního úřadu. To jsou faktory, které v neděli mobilizovaly do pražských ulic desítky tisíc lidí. Přišli demonstrovat proti vládě, která se topí ve svých nedávných krocích.

ČTĚTE TAKÉ: Z Hradu mizí bezpečností rámy, oznámil Pavel. Má patřit lidem a být dějištěm kulturních akcí

„Vygradovaly potíže vlády a nastala šikovná politická situace. Jedna strana pomyslné barikády má totiž vládu, prezidenta i Senát, ta druhá se tedy logicky cítí nezastoupena,“ míní Korecký. Dodává však, že se nejedná o žádný ucelený celek příznivců nějakého hnutí, ale o „pestrý mix“ lidí, kteří jsou dle jeho slov spíše „proti něčemu než pro něco“.

Potenciálnímu úspěchu organizátora, tedy hnutí PRO v čele s Jindřichem Rajchlem, však může nahrávat fakt, že žádná z opozičních stran se k protestům příliš nehlásí. „Často totiž sklouzávají do extrémů jako vystoupení z NATO nebo Evropské unie, což si ANO nemůže dovolit a SPD je poměrně pasivní,“ popisuje situaci Korecký.

Hnutí PRO má podle posledních volebních průzkumů preference okolo tří procent a do voleb ho příliš mnoho nedělí. „Je to pro ně naděje, jde jen o to, kdy překročí tu pětiprocentní hranici a lidi si ho začnou více všímat, pak se může etablovat,“ dodává komentátor MF Dnes.

Tagy:
demonstrace zprávy K věci vláda bída Parlament České republiky Úřad vlády České republiky