Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

Na záběrech, které získala CNN, je vidět, jak se tornádo řítí přes silnici v Clarksville a vyhazuje do vzduchu trosky.

Záběry tornáda z Tennessee

Nejméně šest mrtvých a 60 zraněných za sebou zanechaly silné bouřky a tornáda, které se v sobotu prohnaly americkým státem Tennessee. Živel způsobil také velké škody na majetku a zanechal okolo 35 tisíc domácností bez elektřiny. V některých oblastech bude proud obnoven až za několik dní. Na záběrech , které získala CNN od jednoho řidiče, je vidět, jak se tornádo řítí přes silnici v Clarksville a vyhazuje do vzduchu trosky.

Tornádo zdevastovalo oblast dlouhou přes 17 kilometrů. V maximální intenzitě dosáhlo stupně EF3 na Fujitově škále a rychlosti téměř 250 kilometrů za hodinu, informovala Národní meteorologická služba v Nashvillu. Úřady města Clarksville na severu Tennessee podle CNN uvedly, že si živel vyžádal životy tří lidí včetně dítěte.

ČTĚTE TAKÉ: Jako po armagedonu. Mocné tornádo se prohnalo státem Tennessee, místní sčítají mrtvé

Další tři oběti potvrdili představitelé krizového řízení ve městě Madison severně od Nashvillu, hlavního města Tennessee. Podle předběžného průzkumu meteorologické služby mělo sílu EF2 s maximální rychlostí větru okolo 200 kilometrů za hodinu.

Záchranáři v noci vyjížděli k více než 400 výjezdům, informoval podle CNN velitel nashvillských hasičů William Swann. Představitelé okresu Montgomery oznámili, že ve zdravotníci v nemocnicích ošetřili 62 pacientů.

Podle monitorovacího webu PowerOutage.us bylo v neděli odpoledne v celém státě hlášeno více než 35 tisíc případů výpadku elektřiny. V některých nejhůře postižených oblastech by obnovení dodávky elektřiny mohlo trvat i několik dní, řekl mluvčí společnosti Nashville Electric Service. Dvě vodárenské společnosti v okrese Sumner fungovaly podle Agentury pro krizové řízení státu Tennessee na generátorový pohon.

Starosta Nashvillu Freddie O'Connell v neděli řekl novinářům, že se v důsledku bouřek zřítilo 22 staveb a nespočet dalších živel poškodil.

Před bouří se také údajně nerozhoukaly sirény, varující před nebezpečím tornáda. „Nedokážu odpovědět, proč se varovné sirény rozezněly až poté, co bouře udeřila,“ uvedl ředitel záchranných služeb okresu Montgomery Jimmie Edwards.

Na záběrech, které získala CNN od jednoho řidiče, je vidět, jak se tornádo řítí přes silnici v Clarksville a vyhazuje do vzduchu trosky. Silný vítr také poškodil elektrické vedení. V důsledku bouře zůstala po městě poházená auta na střechách a silnice byly zavaleny popadanými stromy a troskami. Střechy a stěny několika budov tornádo strhlo k zemi, ukazují fotografie.

Tagy: