Kristýna trpí zákeřnou nemocí, která požírá kosti. Může jí pomoci operace ve Švýcarsku

Kristýna trpí zákeřným onemocněním.

Kristýna trpí zákeřným onemocněním

Říká se jí nemoc zlomených kostí. Kristýnu tato zákeřná choroba – chronická osteomyelitida – připravila o polovinu obličeje. Přestože existuje léčba, na Kristýnu jako na jedinou na světě nezabírá. Nadějí je pro ni unikátní operace, na kterou jde jako první pacient příští rok v lednu.

Sedmadvacetiletá Kristýna Horáková se už od pěti let pere s bakteriálním zánětem. „Požírá kosti, kostní dřeň, svaly a způsobuje deformaci obličeje a kostí. Většinou to končí amputací,“ popisuje svou nemoc.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná masožravá bakterie se šíří v evropských mořích. Může zabíjet, skrývá se i v jídle

Léčba existuje, ale Kristýna je jedinou osobou na světě, u které léky nezabírají. Má za sebou už devatenáct operací a dlouhé měsíce strávené v nemocnici. Část obličeje jí nahradil implantát. „Jde o chirurgický cement, což je lepidlo, které se používá, když se například mění klouby v kolenou. Mně to speciálně upravili na hmotu, která je použitelná jako kost,“ říká Kristýna.

Nadějí je pro ni operace, která bude trvat zhruba 18 hodin. Mladá žena bude zatím jediná na světě, která tento zákrok podstoupí. „Spodní čelist, celá lícní kost, podočnicový oblouk a kus nosu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to všechno se musí nahradit speciálními implantáty, které se tisknou na míru ve Švýcarsku. Bude to hodně velká piplačka, protože budou spojovat kosti na cévách. Pokud se to nepovede, přijdu o půlku obličeje,“ vysvětluje Kristýna.

Jenže léčbu nikdo nezaplatí, proto vznikla sbírka na platformě Donio.cz. „Je to určené na bydlení, jídlo, doplňky stravy a léky na bolest, které pojišťovna nehradí. Znovu mě čeká antibiotická léčba, kterou pojišťovna také neplatí. Šest měsíců stojí v přepočtu asi 150 tisíc,“ řekla Kristýna. Operace ji čeká v lednu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

Tagy:
nemoc léčba veřejná sbírka nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy chirurgické operace