Krvavé svědectví z Donbasu: Rusové se při útoku často plazí přes mrtvoly svých spolubojovníků

Ruské dělostřelectvo na Ukrajině

Záběry z bitvy u Pokrovsku

Ruské jednotky se při pokusech o prolomení ukrajinských pozic často plazí přes těla svých padlých spolubojovníků, vyznívá ze svědectví důstojníka ukrajinské armády Vitalije Milovidova pro místní média. Přesto je podle něj na Donbasu v některých úsecích fronty v poslední době patrná změna taktiky okupantů.

V okolí města Selydove, zhruba 45 kilometrů severozápadně od okupovaného Doněcka, se ukrajinským silám podle Milovidova podařilo na čas zastavit ruské útoky, informoval ukrajinský web Liga.net. Jak však důstojník dodává, Rusové jsou ve svých útocích houževnatí.

ČTĚTE DÁLE: Protiútok Rusů, postupují v Kurské oblasti. Situace je složitá, připouští ukrajinský expert

„Názor, že když (Rusové) dostanou po hubě, tak odtáhnou, neplatí,“ přiblížil důstojník brigády Kara-Dag. „U dolu Kotlarevskaja poblíž Selydove je protitankový příkop. Ten už je plný jejich mrtvol,“ pokračoval Milovidov. „Oni přes ně přelézají, jeden po druhém. Je to strašný pohled,“ popsal chování ruských vojáků.

Podle agentury Unian je možné, že Rusové přistupují k takto brutální taktice z důvodů nedostatku techniky přímo na bojištích. Naopak v poslední době vzrostl počet ruských útoků pomocí naváděných raket.

Také Milovidov zpozoroval jisté změny v ruském stylu boje. „Dříve, jakmile vyšlo slunce, začali se Rusové někde hromadit a pokoušeli se o útoky ve velkých skupinách,“ upřesnil s tím, že v posledních několika dnech je situace odlišná. „Je zřejmé, že jsou opatrnější a už se nepohybují tak volně v otevřeném terénu,“ sdílel své postřehy Milovidov.

„Po nocích vstupují do našeho týlu a pokoušejí se obejít pozorovací stanoviště a pozice,“ pokračoval v popisu. V takových případech důstojník ocenil významnou roli speciálních dronů vybavených termovizí, případně nočním viděním, které spolehlivě odhalí možné přesuny nepřítele.

Milovidov se zároveň nedomnívá, že by ruské armádě došli vojáci. „Jde jen o to, že si okupanti dali pauzu a zvolili účinnější taktiku,“ uzavřel voják.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci odrazili masivní útok Rusů. Konvoj obrněnců proměnili v dým a oheň, ukazují záběry

Tagy:
Donbas ozbrojený konflikt Ozbrojené síly Ruské federace Doněcká oblast Kurská oblast UNIAN konflikt, válka a mír