Lámali vězňům nohy a bili je do obličeje. Dozorcům z Valdic hrozí až 10 let za mřížemi

StB za několik desítek let své existence dostala za mříže mnoho nevinných lidí.

Obvinění dozorci

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhají osm dozorců z věznice Valdice na Jičínsku. Viní je z toho, že fyzicky napadali odsouzené nebo násilí přihlíželi. Dvěma dozorcům hrozí až desetileté tresty. GIBS zahájila trestní stíhání po vyhodnocení důkazů i znaleckých posudků loni v říjnu, informovala v sobotu mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

„Dva příslušníci jsou stíháni ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu vydírání, za což jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Dalších šest dozorců je stíháno z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Těm hrozí v případě odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedla mluvčí.

První případ fyzického napadení se podle GIBS odehrál v květnu roku 2020, kdy šest dozorců vstoupilo do cely odsouzeného kvůli provedení prohlídky. Příslušníci měli vynutit od odsouzeného fyzickým nátlakem přiznání, kde se v cele nacházejí nepovolené věci.

„Odsouzený měl být udeřen do tváře a měla mu být silným tlakem lámána operovaná noha. Jeho ruku prý obtočili okolo krku, a tím vyvíjeli silný tlak na dýchací cesty,“ popsala Nguyenová. Podle inspekce dozorci tímto jednáním způsobili vězni podlitiny a škrábance.

Druhý případ se odehrál loni v březnu, kdy tři dozorci opět kvůli prohlídce vstoupili do cely jiného odsouzeného. „V cele ho prý fyzicky napadl dozorce z předchozího případu tak, že do něho měl kopat, šlapat na něj a nejméně desetkrát ho měl zakleknout. Dále měl být udeřen do zadní části hlavy. Dva další dozorci prý celému incidentu přihlíželi,“ sdělila mluvčí GIBS.

Vězeň si měl z napadení odnést otlaky, výrony a odřeniny. O prvním případu napadení se inspekce dozvěděla díky oznámení jiného vězně, druhý případ oznámil inspekci příslušný kontrolní orgán Vězeňské služby.

„Věznice Valdice případ po prvotním prošetření vnitřními policejními orgány Vězeňské služby předala GIBS. U nikoho z osmi obviněných dozorců nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby,“ sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Valdice jsou podle deníku Právo čtvrtou českou věznicí, kde v posledních dvou letech řešila inspekce podezření na fyzické násilí ze strany dozorců. Další případy se měly odehrát ve Světlé nad Sázavou, Rýnovicích a v Pardubicích. U prvních dvou věznic byli tamní příslušníci obžalováni, kauza z Pardubic je zatím ve stadiu prověřování a nikdo dosud nebyl obviněn.

Tagy: