Látku podobnou marihuaně je možné koupit v automatech. Přístup k ní mají i děti

V Česku se v poslední době velmi rozšířily prodejní automaty s výrobky obsahujícími HHC, tedy hexahydrocannabinol. Jde o látku, která má podle odborníků velmi podobné účinky jako THC, který je hlavní účinnou látkou marihuany. HHC ale není na rozdíl od ní nijak regulovaný, čehož distributoři využívají a volně jej prodávají. Dostanou se k němu tak snadno i děti.

Problematické prodejní automaty se nacházejí na různých místech, například v Hradci Králové i v přímé blízkosti prodejních automatů na dětské plyšáky. Obsahují různé produkty s obsahem HHC v ceně stokorun, například cukrovinky, ale i přímo ubalené cigarety.

Kolemjdoucí se nad tím pozastavují. „Zaskočilo mě to,“ říká žena středních let. Muž podobného věku vyjadřuje nelibost: „Hračky a vedle toho cannabis, no, to asi není úplně nejlepší.“ Jeho vrstevník přitakává: „Asi by to mělo být hlídaný od 18 (let), no.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kratom má řadu pozitivních účinků, hájí se distributor. Před „zázrakem“ ale odborníci varují

Vedení hradeckého obchodního centra, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, podle slov svých zástupců jednalo v dobré víře a podle zákona, který nabídka distributora v této chvíli nijak neporušuje. Prakticky prý nemá centrum legální možnost ji odmítnout. „Vzhledem k tomu, že nabídka přišla, je to legální, tak jsme to samozřejmě povolili,“ vysvětlil ředitel Orlice parku Hradec Králové Martin Soukup s tím, že si uvědomuje, že distributor evidentně využil díru v zákoně.

„Já být majitelem, tak to zakážu. Měl by se zamyslet, jestli má vlastní děti, mohly by si to koupit i ony,“ říká na adresu obchodního centra v anketě CNN Prima NEWS žena středního věku a její vrstevnice souhlasí: „Vůbec není v pořádku, že je to takhle volně prodejný.“

Obchodní centrum prý už o budoucnosti volného prodeje výrobků obsahujících HHC uvažuje. „Vedení města to aktivně řeší, už nás kontaktovalo a po dohodě s výrobcem budeme postupně ne automaty, ale to, co je v nich nabízeno, stahovat,“ přiznává šéf Orlice parku Martin Soukup.

Resort zdravotnictví situaci zatím monitoruje a připravuje novelu zákona a seznamu omamných látek. „Jsme připraveni tuto látku zařadit na seznam návykových látek, ale ještě o tom vedeme jednání s národním protidrogovým koordinátorem panem Vobořilem,“ vysvětluje mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Tagy: