Láva se valí do moře a hrozí sesuvy půdy. Kvůli erupci sopky na Kanárech uzavřeli pobřeží

Úřady na španělském ostrově La Palma jsou po nedělní erupci sopky Cumbre Vieja i nadále v pohotovosti kvůli proudům žhavé lávy, které se blíží k pobřeží. Ve chvíli, kdy se magma setká s mořskou vodou, se mohou do ovzduší uvolnit toxické plyny, část pobřeží je proto uzavřená. Podle vulkanologů se ale tok lávy zpomalil, napsal v úterý list El País. La Palma je součástí Kanárských ostrovů.

Španělská vláda i vláda regionu Kanárské ostrovy v úterý vyzvaly obyvatele i turisty, aby se nepřibližovali k sopce ani k místům proudů lávy ve snaze si přírodní katastrofu vyfotit. Jednak tím blokují silnice pro průjezd záchranných složek, ale také ohrožují vlastní zdraví. Situace je podle vládních expertů stále velmi vážná, což podle nich dokládá i nová puklina, z níž v noci na úterý začal vytékat další proud lávy.

V úterý odpoledne se láva dostala už do obce Todoque, která je vzdálená asi dva kilometry od pobřeží. Jejích asi 1 200 obyvatel už bylo evakuováno, celkem na ostrově evakuovali kvůli erupci na šest tisíc lidí. Několik proudů žhavé lávy zničilo už přes 180 domů a zaplavilo asi sto hektarů.

V oblasti sopky seismologové i v úterý zaznamenali několik dalších otřesů, což zvyšuje riziko vzniku dalších puklin, z nichž vyvře magma. Proudy natavené horniny, místy vysoké až šest metrů, se ze svahů valí do údolí a spálí vše, co jim stojí v cestě. Podle původních předpovědí se měly k mořskému pobřeží na jihozápadě ostrova dostat už v pondělí večer, ale to se nakonec nestalo, protože láva teče pomaleji.

Hrozí pády útesů a sesuvy půdy

„Sopka má teď nižší aktivitu, uvolňuje menší množství magmatu. Její činnost zpomaluje. Proud lávy je nyní v oblasti Todoque, což je na půl cesty k moři,“ řekl v pondělí večer Miguel Ángel Morcuende z krizového týmu.

Kvůli erupci je nyní pobřeží uzavřeno mezi obcemi Puerto Naos na jihu ostrova až k městečku Tazacorte, bezpečnostní složky do uzavřených oblastí nikoho nepouštějí.

Když magma o teplotě kolem tisíce stupňů Celsia vteče do moře, které má aktuálně kolem 20 stupňů, vznikne obrovské množství vodní páry a také dalších toxických plynů, které mohou podráždit kůži, oči i dýchací ústrojí. Kromě toho hrozí i pády útesů a sesuvy půdy.

Ostrov La Palma, kde žije zhruba 85 tisíc lidí, zažil erupci vulkánu poprvé po půl století. Ostrov nyní kvůli katastrofě navštívil i španělský premiér Pedro Sánchez.

Tagy: