Ledecká po dvou letech opět triumfovala. V Rakousku ovládla poslední super-G

Ester Ledecká

Ledecká vyhrála v Saalbachu poslední super-G sezony

Ester Ledecká ovládla v Saalbachu závěrečný superobří slalom sezony lyžařského Světového poháru a den před 29. narozeninami oslavila první triumf po více než dvou letech a od předloňského zranění klíční kosti.

Olympijská vítězka v této disciplíně z her v Pchjongčchangu 2018 porazila o 28 setin sekundy Italku Federicu Brignoneovou, třetí byla Norka Kajsa Vickhoff Lieová. Malý křišťálový glóbus za hodnocení super-G získala jistá vítězka seriálu Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, která byla v pátek sedmá.

ČTĚTE TAKÉ: Bělorusko oplakává smrt hokejové legendy. Příteli tenisové dvojky bylo pouhých 42 let

Ledecká naposledy vyhrála ve Světovém poháru lyžařek sjezd v Crans-Montaně v únoru 2022. V této sezoně po návratu po dvou operacích klíční kosti byla dosud nejlépe třetí v superobřím slalomu před třemi týdny v norském Kvitfjellu.

V Rakousku vybojovala čtvrtý triumf v lyžařském SP, na pódium se probojovala podesáté. Super-G se jí do pátku povedlo vyhrát v prosinci 2020 ve Val-d'Isère. V hodnocení disciplíny se posunula z jedenáctého na konečné šesté místo. Navíc má Ledecká 24 prvenství na snowboardu a celkem 38 medailových umístění v paralelních disciplínách.

Závodnice si vyzkoušely trať ve středisku Saalbach-Hinterglemm jen ve středu. O den později byl trénink zrušen, protože organizátoři chtěli z preventivních důvodů šetřit trať. Na startu bylo 21 účastnic.

Ledecká vyrazila s číslem 8. Díky vydařené jízdě ve spodní části tratě byla v cíli první o 45 setin před Němkou Kirou Weidleovou. Na její čas pak neúspěšně útočily i vítězka seriálu Gutová-Behramiová či Rakušanka Cornelia Hütterová, jež rovněž měla šanci vybojovat malý glóbus.

Ledecká byla suverénně nejrychlejší

Nejblíže se k Ledecké dostala Brignoneová, po dojezdu ztratila 28 setin. Třetí Lieová zaostala o další dvě setiny a nepomohl jí ani nejrychlejší třetí a čtvrtý sektor. Ledecká zvládla super-G v čase 1:15,94 a jako jediná stlačila čas pod minutu a šestnáct vteřin.

Dvaatřicetiletá Gutová-Behramiová získala v sezoně vedle celkového triumfu v SP druhý malý křišťálový glóbus. Předtím ovládla také hodnocení obřího slalomu. V sobotním závěrečném závodu sezony bude rovněž hájit vedení ve sjezdu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tenisová legenda Ivan Lendl prodal panství. Podívejte se na sídlo za více než čtvrt miliardy

Tagy: