Král Souček. Potřetí ovládl anketu o nejlepšího fotbalistu Česka, trenérům vládl Trpišovský

Záložník Tomáš Souček byl potřetí v kariéře zvolen nejlepším českým fotbalistou roku. Devětadvacetiletý reprezentační kapitán v tradiční anketě Fotbalové asociace ČR suverénně porazil druhého Ladislava Krejčího z pražské Sparty a třetího klubového spoluhráče z West Hamu Vladimíra Coufala.

Mezi trenéry již počtvrté zvítězil slávistický kouč Jindřich Trpišovský před Martinem Svědíkem ze Slovácka a Jaroslavem Šilhavým, který po listopadovém postupu na mistrovství Evropy skončil u reprezentace. Talentem za uplynulý rok byl zvolen sparťan Martin Vitík a nejlepší fotbalistkou se premiérově stala Klára Cahynová ze Sevilly. Výsledky 59. ročníku ankety vyhlásila asociace při slavnostní akci v Praze.

K TÉMATU: Kopance i zbraně. Fanoušci napadli v lize na hřišti hráče Fenerbahce, ti se bránili

Souček získal v hlasování 931 bodů a Krejčího porazil s přehledem o 422 bodů. O pořadí rozhodovali členové fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 30 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a FAČR.

Souček navázal na vítězství za roky 2019 a 2020. S třemi prvenstvími se v historii ankety dostal již na dělené čtvrté místo za Pavla Nedvěda, Iva Viktora a rekordmana Petra Čecha, který vyhrál devětkrát. Vzhledem ke koronavirovým omezením z doby svých předchozích vítězství Souček poprvé převzal cenu před zaplněným sálem.

Úspěšný rok vítězů

Reprezentační kapitán prožil úspěšný minulý rok. S West Hamem vyhrál Evropskou konferenční ligu poté, co „Kladiváři“ zvítězili ve finále v pražském Edenu nad Fiorentinou. Za národní tým pak Souček skóroval v posledních třech zápasech kvalifikace a dovedl jej na mistrovství Evropy v Německu, které začne v červnu. Z pozice defenzivního záložníka dal vloni v součtu za reprezentaci a West Ham 12 soutěžních gólů

Úspěšný rok prožil i Krejčí, který z pozice kapitána dovedl Spartu k ligovému titulu a druhým místem dosáhl na své maximum v anketě. Vítěz předchozích dvou ročníků útočník Leverkusenu Patrik Schick vloni zápolil s vleklým zraněním a tentokrát skončil mimo první desítku až na 12. pozici. Aspoň jeden bod získalo 40 hráčů.

Trpišovský mezi trenéry o 268 bodů porazil Svědíka a navázal na triumfy za roky 2019, 2020 a 2021. Se Slavií přitom vloni na jaře podruhé za sebou nezískal český titul, na podzim s ní ale vyhrál skupinu Evropské ligy. Lépe než Trpišovský jsou na tom v historii ankety už jen Dušan Uhrin starší, Karel Brückner a s osmi prvenstvími rekordman Pavel Vrba.

Vítězka mezi fotbalistkami Cahynová při dlouhodobých absencích Kateřiny Svitkové a Petry Bertholdové jako kapitánka pomohla reprezentaci k postupu do elitní skupiny Ligy národů. Třicetiletá záložnice navíc pravidelně nastupovala za Sevillu.

Nejlepší mezi talenty Vitík vloni se Spartou získal ligový titul. Jednadvacetiletý obránce zároveň patřil k tahounům reprezentace do 21 let a nakoukl i do národního A-mužstva.

Do Síně slávy vstoupil kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996 Miroslav Kadlec, který letos oslaví 60. narozeniny. Futsalistou roku se stal posedmé za sebou a celkově podesáté Michal Seidler.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do toho, Devils. Útočník Palát učí své spoluhráče česky, NHL dorazí v říjnu do Prahy

Tagy:
Tomáš Souček AC Sparta Praha fotbal sport Ladislav Krejčí Vladimír Coufal Fotbalista roku West Ham United FC Fotbalová asociace České republiky