Lesní vrah Kalivoda plánoval vystřílet pražské metro. Tragédii zabránil rychlý zásah policistů

Lesní vrah Viktor Kalivoda u soudu v roce 2005

HLASY ZLOČINU, Viktor Kalivoda

Místa činu, na kterých vraždil, dělilo 230 kilometrů. A oběti byly náhodné. Šílený lesní vrah Viktor Kalivoda v roce 2005 vystrašil Česko. A jen díky skvělé práci policie nedošlo k tragédii. Kalivoda jezdil metrem silně vyzbrojen a chtěl začít střílet i tam. Dřív, než se mu to povedlo, ho chytili policisté… Lesnímu vrahovi se věnuje další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Lesní vrah Kalivoda, inteligentní asociál, který měl problémy se vztahy a začal nenávidět svět. Chtěl zabíjet. Nejdříve si to zkoušel na kravách na pastvinách, zastřelil jich asi pět. A pak už uskutečnil první lesní vraždu — 13. října 2005 v lese u Nedvědice zabil pár důchodců, který si šel pro klestí, aby zatopil v krbu. O tři dny později zastřelil pána se psem na lesní cestě u Malíkovic na Kladensku. A plánoval pokračovat…

Záhadná a temná vražda romského kmotra devadesátek:

Dva roky předtím se zúčastnil soutěže Chcete být milionářem. Vyhrál 320 tisíc korun, špatně odpověděl na otázku, kdo je otcem bratrů Čapků. „Do Milionáře šel jen s jedním cílem: vydělat si díky své inteligenci tolik peněz, aby mohl skončit v práci a koupit si drahou zbraň Glock 34,“ popisuje Václav Janata.

„Jiří Kajínek později popisoval, že mu to Kalivoda přiznal, že si šel do Milionáře vydělat na zbraň,“ dodává Jakub Kvasnička. Kajínek přesně řekl: „Kalivoda? Člověk, který mi tam vykládá, že původně z výhry v televizi koupil Glocka, náboje, pak prý měl problémy, tak se rozhodl, že půjde do metra na linku C, kde bude dav lidí.“

Ano, linka C byla další cíl Kalivody. „Kdysi jsem o tom dělal rozhovor s tehdejším vyšetřovatelem Michalem Mazánkem a ten říkal: ,Kdyby ho policie včas nedostala, tak to metro dotáhne. Už nastoupil na tu cestu,‘“ vysvětluje Kvasnička. Kalivoda několikrát metrem jel a chtěl střílet, ale nikdy nenašel odvahu.

A policisté ho naštěstí chytili čtyři dny po druhé vraždě. Neuvěřitelně krátká doba, když vezmeme okolnosti. „Čekali jsme před domem na sídlišti. Ráno Kalivoda vyšel z domu s velkou sportovní taškou. Vůbec se nám nestavěl na odpor. V tašce byly náboje a zbraň. Úplně klidně přiznal: ,Ano, byl jsem to já,‘“ vzpomínal jeden z policistů.

Díky čemu vypátrala policie náhodného střelce, který vraždil lidi 230 kilometrů od sebe? Jak probíhaly výslechy a jak Kalivoda vysvětloval svoji motivaci? A lze věřit tezi, že ho inspirovala Olga Hepnarová? Odpovědi na tyto a další otázky naleznete v dalším díle videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy:
Václav Janata les vražda zbraň vrah metro podcast místo činu Česko Viktor Kalivoda lesní vrah Jakub Kvasnička okres Kladno Malíkovice Hlasy zločinu videopodcast