Lipavský dorazil do Kyjeva. Počítáme s tím, že se Ukrajina připojí k evropské rodině, pronesl

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dorazil do Kyjeva, kde se bude účastnit tamního zasedání šéfů diplomacie zemí Evropské unie. Jedná se o vůbec první setkání ministrů zahraničí evropské sedmadvacítky, které se uskuteční mimo EU, uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle Lipavského to potvrzuje, že EU bude za Ukrajinou stát, dokud to bude nutné.

„Zasedání Rady pro zahraniční věci přímo v Kyjevě je jasným potvrzením toho, že budeme stát při Ukrajině, dokud to bude nutné, a zároveň počítáme s tím, že se připojí k evropské rodině,“ uvedl Lipavský k pondělní schůzce podle svého mluvčího Daniela Drakea. „Během zasedání se zaměříme na rozšíření podpory ukrajinského mírového plánu o země globálního Jihu,“ dodal český ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Není komunista jako komunista. Vietnam se vyzbrojí americkými letouny, chce i české zbraně

„Ministři zahraničí EU a šéf unijní diplomacie Josep Borrell se v pondělí na mimořádné schůzce sejdou se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou – ale místo toho, aby Kuleba jezdil do Bruselu, jedou oni tentokrát na Ukrajinu,“ napsal web Politico.

Wirtualna Polska s odvoláním na uživatele sociálních sítí uvedla, že v Lublinu přistály letouny patřící ozbrojeným silám různých unijních zemí. Šéfové diplomacií prý noc na pondělí strávili v jednom z hotelů u východopolského města.

Zahraniční představitelé kvůli tomu, že je ukrajinský vzdušný prostor od začátku ruské invaze z loňského února uzavřený, na Ukrajinu jezdí vlakem – nejčastěji právě přes Polsko.

„Budoucnost Ukrajiny leží v EU,“ poznamenal Borrell, který jednal v Kyjevě už v neděli a oznámil tam, že sedmadvacítka připravuje zvýšení vojenské pomoci napadené zemi a také dlouhodobé bezpečnostní závazky vůči ní. Podle Lipavského zasedání šéfů diplomacií EU v Kyjevě potvrzuje, že EU bude při Ukrajině, dokud to bude nutné.

Wirtualna Polska připomíná, že italská agentura ANSA už před dvěma týdny napsala, že „27 evropských ministrů se začátkem října sejde v Kyjevě“. Cílem schůzky má být podle ANSA pokračování politické integrace Ukrajiny s EU a také demonstrace podpory Evropské unie Ukrajině v době, kdy ukrajinská armáda vede na východě a jihovýchodě země ofenzivu proti ruským invazním silám. Přesné datum cesty unijních ministrů ANSA neuvedla s tím, že z bezpečnostních důvodů je přísně tajné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Postup ukrajinské protiofenzivy na mapě

Tagy:
Ukrajina Jan Lipavský zasedání Josep Borrell Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Dmytro Ivanovyč Kuleba válka politika Kyjev diplomacie