lógr

Výpis příspěvků ke štítku „lógr“

Kávové zlato? Češi našli způsob, jak z lógru získat kvalitní olej. Mají i patent

Už jste slyšeli o kávovém oleji? Patent na jeho výrobu získala česká společnost Alemar Food Group. Zužitkovává při ní materiál, který dosud končil v koši jako odpad — lógr. Ten totiž i po vypití kávy stále obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Originální nápad přitom vznikl úplnou náhodou, jak v pořadu Interview PLUS prozradil zakladatel firmy, Martin Košťál.

Zlato pro vaši zahradu? Zázrak jménem lógr

Káva, kterou zná snad každý Čech a kávoví znalci nad ní ohrnují nos. To je černý „turek". Mladší generace ho zná spíš od svých babiček a dědečků a podle odborníků je to chuťově nevýrazná surovina nevalné kvality. Káva by se totiž neměla louhovat déle než 4 minuty. Pak se začnou uvolňovat látky, které nepřejí našemu trávení, odpadní látky jako třísloviny a přebytečný kofein, což v případě „turka", který se louhuje po celou dobu konzumace, nastává skoro vždy. Pro účely našeho článku je to ale jedno. Kávová sedlina je zázrak pro vaši zahradu. A žížalám bude fuk, zda je lógr z turka, luxusního kávovaru nebo z kávové kapsle.