Kávové zlato? Češi našli způsob, jak z lógru získat kvalitní olej. Mají i patent

Káva je ceněnou surovinou snad odjakživa. Nově ale existuje způsob, jak její zrnka využít beze zbytku.

Interview PLUS 20.6.2024

Už jste slyšeli o kávovém oleji? Patent na jeho výrobu získala česká společnost Alemar Food Group. Zužitkovává při ní materiál, který dosud končil v koši jako odpad — lógr. Ten totiž i po vypití kávy stále obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Originální nápad přitom vznikl úplnou náhodou, jak v pořadu Interview PLUS prozradil zakladatel firmy, Martin Košťál.

Alemar Food Group se zatím věnuje především výrobě konzerv pro domácí mazlíčky. A vede si při tom mimořádně úspěšně. „Momentálně máme kapacity až 40 000 kusů konzerv denně, které jsme schopni vyrobit. Plánujeme ale nějakých 100 000 konzerv denně, přičemž jednu 400 gramovou konzervu na e-shopu prodáváme třeba za 61 Kč, takže každý už si dokáže spočítat, jaký to má potenciál,“ uvádí Martin Košťál.

Nápad z baru přinesl přelomový patent

Češi pro své mazlíčky chtějí to nejlepší a tak neváhají investovat do kvalitního krmiva. Jak ale říká zakladatel společnosti, nastal čas přistupovat stejně i k sobě samým. To nejlepší se proto v Alemar Food Group rozhodli dostat ze zdánlivě obyčejného kávového lógru. „Tenhle podnikatelský nápad vznikl, když jsem slyšel, jak se o něčem velmi podobném baví dva chemici v baru,“ vzpomíná na onu chvíli, která jeho podnikání posunula na novou úroveň. „Když jsem to zaslechl, napadlo mě, jestli by se nedal z kávového lógru získávat olej pro potravinářské využití. Přisedl jsem si, dali jsme se do řeči a nakonec se jeden z těch chemiků stal naším zaměstnancem.“

A proč právě lógr? Vysvětlení je snadné.

„Lógr je materiál, který má v sobě strašně moc prospěšného a užitečného. Namísto toho, abychom ho vyhodili do popelnice nebo ještě platili za jeho likvidaci, jsme schopni ho vzít a vyextrahovat z něj kávový olej. Obsahuje vysoké množství vitaminu E, antioxidantů a zároveň neobsahuje prakticky kofein, protože ten zůstal v kávě. A zároveň slouží i jako mastící prostředek.“

ČTĚTE TAKÉ: Odborník na fitness: Fitko není o činkách. Je ostuda, že většinou neznáme svůj BQ

Ani jedno kávové zrnko na zmar!

Zásadní je zmínit, že kávový olej sám o sobě není novinkou. Setkat se s ním lze třeba v kosmetice. V potravinářském průmyslu se ovšem zatím nepoužívá. „Už jsme podnikli první kroky k jeho registraci jako potraviny, protože ty parametry, které jsme změřili, tomu odpovídají. Unikátní princip je v tom, že náš kávový olej je extrahovaný ze sedliny. Kávový olej vyráběný konkurencí je vyráběn ze zrna. Právě proto je naše výroba udržitelná, zhodnocujeme odpadní surovinu. Získáváme z ní olej a ještě hnojivo, které nám zbude z té vyextrahované sedliny. A rozpouštědla, která k tomu používáme, potom znovu zkondenzujeme a můžeme použít znovu,“ vysvětluje zakladatel společnosti Alemar Food Group v pořadu Interview PLUS s tím, že tak dokážou využít kávová zrnka takřka beze zbytku.

Na zpracování kávových zrnek firma dokonce získala patent.

„Kvůli nám se nemusí pěstovat lány řepky, slunečnic a podobně. Použijeme surovinu, která už vyrostla a máme ji zadarmo. A pokud se nám podaří ještě dosáhnout odfiltrování kávové chuti a barvy, tak je možné konkurovat ostatním druhům olejů jako univerzální kuchyňský prostředek. Celosvětový trh kuchyňských olejů čítá přes 200 miliard dolarů, takže v tom vidíme velký potenciál,“ nebojí se výzvy Martin Košťál.

Výroba zatím čítá desítky litrů kávového oleje. V současné době už ale vedení společnosti jedná i s českými supermarkety, které o něj projevily zájem a chtějí ho nabídnout zákazníkům. To ovšem pro výrobce v současnosti spolu s rozšířením výroby konzerv pro zvířata znamená značnou investici, odhadovanou zhruba na půl miliardy korun. S financováním ale mají pomoci investoři, kterými se může stát prakticky kdokoli. „Kdokoli se může stát akcionářem byznysu, jak konzervového, tak i kávového oleje, který má značný potenciál,“ uvádí Martin Košťál.

Tagy: