Manželku paralyzoval a následně zapálil v autě, ta všechno vnímala. Soud vrahovi vyměřil trest

Proces s mužem obžalovaným z obzvlášť trýznivé vraždy manželky na Českolipsku spěje k závěru.

Muž zapálil manželku v autě

Za brutální vraždu své manželky půjde pětačtyřicetiletý muž z Českolipska na 27 let do vězení. Výjimečný trest mu v úterý potvrdil odvolací senát pražského vrchního soudu. Muž svou ženu v autě znehybnil paralyzérem a pak ji polil benzinem a zapálil. U odvolacího jednání trval na své nevině. Z vraždy obvinil recidivistu Karla Kalinu.

Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky se vina obžalovaného u hlavního líčení jednoznačně prokázala. Muž si podle soudce brutální čin předem připravil a naplánoval. Myslel si, že se bude vyšetřovat jako nehoda. „To jednoznačně odůvodňuje uložení výjimečného trestu,“ prohlásil. Soud navíc nenašel žádné polehčující okolnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Koloběžkář na Plzeňsku měl uškrtil motorkáře kvůli banalitě. Drásá mi to srdce, loučí se známí

Muž zavraždil svoji jedenačtyřicetiletou manželku tak, aby to vypadalo jako dopravní nehoda či sebevražda. Předloni v říjnu ji v lesním úseku silnice ve Cvikově ochromil paralyzérem, který si kvůli tomu již dříve koupil. Nechal ženu sedět v autě a poslal ji ze srázu tak, aby vůz naboural do stromu. Následně ho polil benzinem a zapálil. Manželka v autě uhořela.

Soud mužův čin posoudil jako vraždu obzvláště trýznivým způsobem. Žena se totiž v době činu nemohla hýbat, ale nebyla v bezvědomí. Uvědomovala si a cítila, jak ji manžel zapálil, a nemohla se bránit.

Udělal to Kalina, tvrdil manžel

Muž u hlavního líčení několikrát změnil výpověď. Mimo jiné tvrdil, že jeho žena spáchala sebevraždu a on jí pouze asistoval. Podle jiné verze stál za činem neznámý vyděrač. U odvolacího jednání pak označil za vraha Kalinu, kterému soud v Ústí nad Labem v květnu nepravomocně uložil doživotní trest za to, že na polní cestě v Rumburku upálil svoji známou.

„Jsem přesvědčený o tom, že pan Kalina je pachatelem,“ prohlásil. Dodal, že lituje, že manželku nechal s vrahem v autě. Mužův advokát Marek Sovička doplnil, že jeho klient vyděrače a sexuálního násilníka letos v květnu poznal v televizní reportáži. Podal na něj trestní oznámení, aby ho policie mohla ztotožnit.

„Vůbec nevím, co je to za člověka. Neznám ho,“ prohlásil Kalina, kterého v úterý odvolací senát také vyslechl. Dodal, že nezná ani zavražděnou ženu. V oblasti, kde se čin stal, se s nikým nestýkal. „S tímto případem nemám absolutně nic společného. A pokud na mě chce pan obžalovaný hodit svoji vraždu, nezbývá mi, než na něj podat trestní oznámení pro křivou výpověď,“ uzavřel.

Sovička se ohradil také proti posouzení činu svého klienta. Nelze podle něj prokázat, že byla žena před svou smrtí znehybněna paralyzérem ani to, že byla při vědomí. Podle advokáta tak nelze uložit muži výjimečný trest. Soudce Zelenka ale uvedl, že způsob spáchání vraždy potvrdil znalec.

Odsouzený muž musí také příbuzným své ženy zaplatit jako odškodnění přes čtyři miliony korun. O zbytku jejich nároků má rozhodnout civilní soud. Zhruba dva miliony z částky přiznal soud synovi zavražděné ženy. Jeho zmocněnkyně u odvolacího jednání uvedla, že se nezletilý chlapec nemůže se situací vyrovnat. Je to i proto, že nevyplynul jednoznačný motiv pro vraždu. Syn také podle ní činem ztratil oba rodiče.

Tagy:
vražda Cvikov věznice okres Česká Lípa