Slaví celá Argentina. Messiho tým vítaly stovky tisíc fanoušků. Prezident vyhlásil státní svátek

Tisíce fanoušků přivítaly uprostřed noci argentinské fotbalové mistry světa po příletu do Buenos Aires. Šampioni v čele s Lionelem Messim vystoupili z letadla krátce před třetí hodinou ráno místního času. Oslavy titulu v argentinské metropoli jsou naplánovány na odpoledne. Prezident Alberto Fernández vyhlásil na úterý státní svátek, aby země mohla třetí argentinský triumf na mistrovství světa oslavit.

Zlatou trofejí zamával fanouškům při výstupu z letadla Messi. Fotbalistům na uvítanou zahrála rocková skupina La Mosca skladbu „Muchachos“, kterou napsal jeden z fanoušků na melodii staré písně kapely a jež se pro argentinské příznivce stala neoficiální hymnou mistrovství světa v Kataru. Poté se výprava přesunula pomalou jízdou v otevřeném autobusu, z kterého zdravila čekající fanoušky, do sídla argentinské fotbalové asociace.

Argentinští reprezentanti byli doma netrpělivě očekáváni. Cestu jejich speciálu sledovalo podle agentury AP na leteckém radaru na internetu téměř 200 tisíc lidí.

Fotbalisté přespí v sídle asociace a naberou síly na odpolední oslavy na tradičním místě u obelisku na náměstí Republiky.

Argentina ovládla šampionát potřetí, předchozí tituly získala v letech 1978 a 1986. V nedělním dramatickém finále porazila obhájce prvenství z Francie po výsledku 3:3 a 4:2 po penaltovém rozstřelu.

Tagy:
Francie Lionel Messi Argentina státní svátek Buenos Aires Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale Alberto Fernández