Kupte si pozemek za tři koruny, láká malebné chorvatské městečko. Hlásí se už stovky rodin

Malebné chorvatské městečko Bale na Istrii se rozhodlo poskytnout stavební parcely za symbolickou cenu. Zájemci za pozemek o rozloze kolem 250 metrů čtverečních zaplatí pouhou jednu kunu (v přepočtu asi tři koruny). Bale se díky mimořádné akci, která už v minulosti jednou proběhla, již o několik rodin rozrostlo.

Zatímco ceny pozemků v Chorvatsku stoupají, v Bale začíná nové kolo prodeje stavebních parcel za jednu kunu. K dispozici městečko nacházející se šest kilometrů od moře nabízí celkem 23 pozemků, rozloha jednoho je 250 metrů čtverečních.

Tamní úřad podle webu Dnevnik eviduje obrovský zájem – ozvalo se 200 rodin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

„Budeme z nich vybírat například podle počtu dětí. Důležité bude i to, odkud dotyční pochází. Poté zvolíme ty, kteří se zde budou moci usadit,“ vysvětlil serveru systém výběrového řízení Edi Pastrovicchio z městského úřadu v Bale.

Web HRT Magazin uvedl, že již před necelými čtyřmi lety díky stejné akci v oblasti dům postavilo asi 30 mladých rodin.

„Akce pomůže těm, kteří nemají tolik peněz, protože si nemusí kupovat drahý pozemek. Potřebují jen prostředky na stavbu domu,“ vysvětlil jeden z obyvatel.

A předchozí „výherce“ pozemku mu dává za pravdu. „Hned ze začátku jsme ušetřili spoustu peněz, které jsme pak investovali do zařízení,“ popsal pro Dnevnik. „Nebýt této akce, polovina mladých lidí by tu vůbec nebyla,“ dodal další místní.

Městečko si dalo za cíl rozrůst se na 1 500 obyvatel – aktuálně jich v něm podle sčítání z roku 2021 žije 936. O deset let dříve to bylo ještě 1 127.

Tagy: