Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

Malebná švýcarská vesnička Albinen zaplatí každé čtyřčlenné rodině 70 tisíc švýcarských franků (v přepočtu téměř 1,7 milionu korun) výměnou za to, že se tam přestěhuje. Chce tak zvrátit nepříznivý trend, kdy se obyvatelé stěhují do okolních měst. Zájemci o bydlení však musí splnit několik přísných podmínek.

Albinen se nachází na jihu země uprostřed Alp. Vyznačuje se klidem, krásným výhledem, kvalitním ovzduším a mnoha hodinami slunečního svitu po celý rok. Přesto se potýká s úbytkem obyvatelstva. Místní totiž odcházejí do okolních měst, které nabízejí více pracovních příležitostí, píše web Daily Mail. Aktuálně čítá 243 obyvatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko požádalo Švýcarsko o odkup starších tanků Leopard 2, uvedla tamní ministryně obrany

Obec už před pěti lety zahájila program, díky němuž se má začít rozrůstat. Čtyřčlenným rodinám nabízí 25 tisíc švýcarských franků na dospělého (asi 600 tisíc korun) a dalších 10 tisíc (240 tisíc korun) na dítě.

Aby ale zájemci peníze obdrželi, musí splnit několik přísných podmínek...

Obec hledá výhradně lidi, kteří jsou mladší 45 let. Zájemci také musí být švýcarskými obyvateli nebo mít příslušné povolení k pobytu, informoval britský list Express. Pokud by o dotované přestěhování do Albinen stál člověk, který pochází z některé ze zemí EU, tedy i Česka, ale také z USA a Kanady, povolení získá po pěti letech života ve Švýcarsku. Kdo pochází z jiných států by musel v zemi žít nepřetržitě po dobu deseti let.

Poslední požadavek se týká samotného bydlení. Noví obyvatelé musí žít v domě v hodnotě nejméně 200 tisíc švýcarských franků a poté zůstat v Albinenu po dobu 10 let. Pokud někdo obec opustí před uplynutím dané doby, bude muset vyplacené peníze vrátit. Uvedl to starosta obce Beat Jostin.

„V úvahu nepřicházejí ani velké obytné komplexy investorských skupin,“ dodal.

Tagy: