Mezonet na kolech? Dvoupatrový obytný vůz má balkón i výtah, stojí jako dům

Čínská automobilka SAIC představila novou verzi svého obytného vozu Maxus. Ta má nejen vysouvací boky, ale i kompletně prosklené druhé patro. Novinka celkem nabídne 32,4 čtverečních metrů prostoru. Samozřejmě nechybí lednice, dřez nebo sprcha.

O obytné vozy, karavany nebo kempingové úpravy osobních aut je během koronavirové pandemie nebývalý zájem. Není divu, pokud jsou nedostupné hotely, dokáží „bydlíky“ zajistit ubytování v přijatelném komfortu. Čínská společnost SAIC před nedávnem představila model, který ukazuje, že i na kolech se dá bydlet v prostorném a luxusním prostředí.

Novinka s dlouhým označením Maxus Life Home V90 Villa Edition vypadá při jízdě po silnici jako běžný obytný vůz. Ukázkový prototyp je snad nápadný jen díky zlatým ozdobným obrazcům a čínským nápisům na alkovně či karoserii. Auto má také velké množství diod, které upozorňují na jeho velikost a slouží i k dennímu svícení nebo v brzdových světlech.

Po zastavení je možné vysunout bočnice vozu na obou stranách. Celkem tak vznikne 20 metrů čtverečních obytného prostoru, kam se vejde obývací pokoj vybavený televizí i projektorem, plnohodnotná kuchyň s lednicí či dřezem, koupelna se sprchou a toaletou a samozřejmě spací prostor pro cestovatele. Ten je ukrytý v alkovně, rozkládací je navíc i gauč. Interiér slibuje bohaté prosvětlení díky dvěma velkým oknům na bocích vozu.

Nahoru malým výtahem

To ale není vše. Po stisku tlačítka se elektricky vysune i druhé patro vozu, které je kompletně prosklené. Přidá dalších 12,4 čtverečních metrů prostoru, který se bude podle výrobce hodit třeba na romantické posezení u čaje. Druhému patru nechybí dokonce ani malý balkónek, kde si lze užít výhled po okolí. Mimochodem, okna druhého patra mají elektricky nastavitelnou propustnost světla, a tak mohou být čirá nebo zcela ztmavená, aby měli lidé ve druhém patře dostatek soukromí.

Nahoru navíc není potřeba lézt po žebříku, místo něj je na palubě malý výtah. Nejde o uzavřenou kabinu, ale spíš o zvedací plošinu, na niž se vejde jeden člověk. Nepohybuje se ale kvůli bezpečnosti příliš rychle, a tak je potřeba v případě menší oslavy počítat s pomalým příchodem hostů.

Maxus Life Home V90 Villa Edition je nejluxusnějším modelem z nabídky obytných aut automobilky SAIC. I proto je potřeba počítat s poměrně vysokou cenou. Ta začíná na 2,68 milionech jüanů, což je v přepočtu zhruba 8,9 milionu korun. Cena odpovídající menšímu rodinnému domu je ale u špičkových obytných vozů i Evropě standardem.

Tagy: