Miami v obrazech: Pláže, streetart, Halloween i překvapivá fauna ve městě

Floridské Miami nabízí spoustu lákadel. Legendární pláže, zajímavé kousky streetartu nebo pestrobarevnou kubánskou čtvrť. V zátoce přístavu můžete pozorovat delfíny, jak skáčou nad hladinu oceánu, a když budete mít štěstí, zahlédnete ve městě někdy i aligátora. Město, kde je stále teplo, navíc pandemie zatím nezastavila a lidé tu žijí víceméně nezměněným tempem dál. Ostatně – podívejte se sami.

V Miami jsou nejznámější pláže. Na ostrově Miami Beach, který leží jen kousek od centra města, jich najdete dlouhé kilometry. Jsou opravdu krásné – čistá voda, sluncem prohřátý písek a vlny neklidného oceánu. Trochu jsem se bál, že se tu budu proplétat mezi stánky s občerstvením a suvenýry, ale obava to byla zbytečná, na Miami Beach si můžete dopřát skutečný oddech a relax.

Miami Beach ale není jen písečné pobřeží. Na ostrově najdete hned vedle pláží i čtvrť Art Deco District, která potěší oko každého milovníka architektury. A posezení na téhle promenádě taky stojí za to.

Na posledním snímku v následující fotogalerii je vila slavného módního návrháře Gianniho Versaceho, který si – podobně jako řada jiných celebrit – pořídil na Miami Beach bydlení kousek od pláže. Dnes jsou největší turistickou atrakcí bílé schody před vilou. A to ne z úplně radostného důvodu – módní guru totiž na nich byl v roce 1997 zastřelen. Z jeho vily se stal hotel s restaurací.

Ve čtvrti Wynwood se přenesete do úplně jiného světa. Ve svérázné části města plné skladišť vyrostlo v ulicích v podstatě obrovské muzeum streetartu. A je se opravdu na co dívat, přesvědčte se:

V Miami najdete i velkou čtvrť Little Havana, obývanou především Kubánci, kteří na Floridu ve velkém množství míří již od začátku 60. let. A jak poznáte, že jste v kubánské čtvrti? Všude jsou kohouti!

Na nápis Black Lives Matter narazíte ve městě často. Třeba na hale, ve které hrají finalisté letošní NBA Miami Heat. Nad ním se střídaly občanské a politické apely s reklamami na rychlé občerstvení nebo šampony. Před volbami přibylo i propagace politiků a výzev k tomu, aby šli lidé volit. Trump a Biden byli k vidění všude, třeba i na rouškách…

Když byly volby po několika dnech počítání hlasů konečně rozhodnuty, vyrazili podporovatelé vítězného Joea Bidena do ulic a začalo se slavit:

Američané určitě ale nežijí jen politikou. Velmi poctivě se připravovali na svůj oblíbený Halloween… A pak se se svými výrobky v Den D rádi předvedli:

Velkou vášní Američanů je i jejich nejoblíbenější sport – americký fotbal (následovaný baseballem a basketbalem). A protože je tenhle úžasný sport i mou velkou vášní, nemohl jsem si nechat uniknout příležitost vidět naživo zápas NFL. Ač jsou teď kvůli koronavirové pandemii americké stadiony zpřístupněny jen omezenému počtu diváků, hodně jsem si to užil.

(Miami Dolphins – Los Angeles Rams 28:17, zápas, v němž zažil svůj první profesionální start velký talent, quarterback Tua Tagovailoa)

V Miami jsem se setkal s řadou lidí, mluvil jsem s rozhodnutými i nerozhodnutými voliči, navštívil jsem volební místnost, byl jsem i svědkem policejního zásahu.

Někdy už ale může mít člověk lidí dost. A v takovém případě pomůže večerní nebo noční procházka a kochání se krásami města:

V Miami narazíte často i na více či méně přítulné zástupce fauny. Místní veverky jsou zvyklé, že je lidé krmí, takže vám klidně po nohavici a tričku vylezou až na rameno… a čekají. Narazíte i na spoustu ještěrek (ale opravdu spoustu, a to i v interiérech) a ještěrů. A ti, i když vypadají líně, jsou neuvěřitelně mrštní. V zátoce oceánu přímo v centru města pak můžete občas pozorovat i skotačící a nad hladinu skákající delfíny.

A na závěr této krátké fotoexkurze po Miami jedna zvláštnost. Ale zato pořádná. Na jednom hřbitově v centru města můžete narazit i na hodně zvláštní hrob. Tvoří ho obří blok betonu, do něhož byla v roce 1926 na své přání posmrtně zalita Carrie B. Millerová, aby „až se rozpadne v prach, byl zachován tvar jejího spícího těla“:

Díky, že jste se se mnou virtuálně prošli po Miami.