Trestanci i dozorci se změnili, říká šéf vězeňské služby. Zmínil dříve nemyslitelný příklad

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis

K věci (198)

Povolání vězeňského dozorce je náročné, ale má celospolečenský smysl, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis. Větší část vězňů podle něj během výkonu trestu pracuje. Michailidis zároveň prozradil, v čem se za poslední dekády změnily poměry v oboru.

Tíživým problémem je přeplněnost českých věznic. Podle generálního ředitele se v současné době téma intenzivně řeší a chystá se celková reforma přístupu státu k trestům. „Chtěl bych vyjádřit opravdu poděkování současnému ministerstvu spravedlnosti, které udělalo obrovský kus práce,“ prohlásil ředitel.

ČTĚTE DÁLE: Šéfkou Evropského parlamentu se opět stala Metsolaová z Malty. Získala drtivou většinu hlasů

Vězni mají ze zákona povinnost hradit si část nákladů spojených s výkonem trestu. Většina odsouzených má zároveň možnost najít si nějakou formu zaměstnání. „Máme asi 60 procent zaměstnaných vězňů,“ přiblížil Michailidis.

Další výzvou současného českého vězeňství je podle něj vyřešit počet zaměstnanců. „Dříve byla práce ve vězeňské službě vyhledávaná. Teď je to náročnější. Možná se změnila generace lidí,“ zamýšlel se Michailidis. Současní dozorci i vězni jsou podle něj odlišní oproti tomu, jací bývali v devadesátých letech. „Mladší vězni často nemají žádný respekt nejen k dozorcům, ale ani k sobě navzájem,“ přiblížil stav za mřížemi českých věznic.

Na bizarní situace ale Michailidis naráží i u mladších dozorců. „Setkáváme se s případy, kdy maminka 28letého příslušníka vězeňské služby volá do věznice, že syn dnes do práce nepřijde. Chlapcovi se udělalo nevolno,“ popsal generální ředitel. „To by bylo dříve nemyslitelné,“ konstatoval zachmuřeně.

Michailidis uznal, že práce vězeňského dozorce není vhodná pro každého a vyžaduje specifické předpoklady. „Asi čtvrtina dozorců odchází do civilu už po roce služby,“ nastínil. Přesto se podle něj ve věznicích může uplatnit celá řada zájemců. „Každá věznice je samostatná logistická jednotka. Funguje jako takové menší město. Potřebujeme všechny,“ řekl generálmajor.

Pozitivně Michailidis hodnotil také natáčení dokumentárního seriálu Ve službě: Za mřížemi, který můžete během léta sledovat na platformě Prima+ a TV Prima. Cílem pořadu bylo z jeho pohledu napravit negativní stereotypy veřejnosti o práci ve věznicích. Kladné ohlasy natáčení vzbudilo i mezi trestanci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obcování v ulicích měst. V Ústeckém kraji se během léta potýkají s pikantním problémem

Tagy:
vězení soud soudní proces generální ředitel soudnictví Simon Michailidis TV Prima Vězeňská služba České republiky Ministerstvo spravedlnosti České republiky rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost