Černý kašel není covid. Lidé šíření nemoci neřeší, ministerstvo plošná opatření nechystá

Návštěvníci akcí se černého kašle neobávají.

Ministerstvo zatím opatření kvůli černému kašli nechystá

Případů černého kašle přibývá. Budou omezeny sportovní nebo společenské akce? Zatím se nic takového nechystá. Podle ministerstva zdravotnictví i podle hygieniků plošná opatření zatím nejsou nutná.

Je ho nejvíce od šedesátých let minulého století. Nemoc zaútočila od začátku roku na plíce už více než tří tisíc lidí. Sportovní, společenské i kulturní akce jsou ale v plném proudu. Jejich účastníci nárůst případů černého kašle příliš neřeší.

ČTĚTE TAKÉ: Hygiena pochybila. Neočkované děti nebudou z výuky vylučovány, ujistila Svrčinová

„Ta obava tady může být, ale vůbec mě to nenapadlo, protože jsme venku. Myslím si, že v uzavřeném prostoru je to mnohem horší,“ sdělila CNN Prima NEWS návštěvnice akce v Lipně nad Vltavou. „Zábava a to, že mají děti co dělat, je přednější,“ poznamenala další z účastnic.

Organizátoři podobných akcí nemají zatím v ruce žádná konkrétnější doporučení hygieny.

„Tohle je venkovní akce, takže předpokládáme, že to šíření nebude tak veliké. Pokud bychom měli akci v uzavřeném prostoru, tak bychom určitě kontaktovali krajskou hygienickou stanici,“ sdělil mluvčí Skiareálu Lipno Jiří Gruntorád.

Doporučení jako nošení roušek hygiena nevydala. „Tady na místě jsem zatím nikoho s rouškou neviděl,“ poznamenal i prodejce Vojen Smíšek.

Obavy z černého kašle nemají ani lidé ve Valašském Meziříčí, což dokazuje i návštěvnost na akci Velikonoce v muzeu, kde se sešly stovky lidí. „Nemám žádné obavy, protože naše děti jsou všechny zdravé,“ vysvětlila jedna z účastnic.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svobodova aféra s černým kašlem? Arogance moci a bezohlednost, rozčiluje se Farhan

Tagy:
roušky sportovní akce Valašské Meziříčí Krajská hygienická stanice Lipno nad Vltavou zdraví zdravotnictví černý kašel bezpečnostní opatření kulturní akce