Hygiena pochybila. Neočkované děti nebudou z výuky vylučovány, ujistila Svrčinová

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová během tiskové konference o případech černého kašle ve školách (15. 3. 2024).

Tisková konference ohledně pochybení pražské hygieny v případě neočkovaných dětí

Pražská hygiena pochybila ve své zprávě školám, že neočkované děti proti černému kašli budou vyřazeny z výuky. Uvedla to během čtvrteční tiskové konference hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Za pochybení se následně omluvila ředitelka úřadu Zdeňka Shumová. Očkovací průkaz je pouze informace pro rodiče, nekontrolují jej školy a nemohou na jeho základě zabránit žákovi v účasti na výuce, vysvětlil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

„Není možné vyřazovat neočkované děti ze školních zařízení. Jednotlivé případy budou individuálně posuzovány krajskými hygienickými stanicemi,“ objasnila Svrčinová a doplnila, že k dispozici pro krajské buňky jsou také experti z úřadu hlavní hygieny.

K TÉMATU: Při výskytu černého kašle budou moci do školy jen očkované děti, zavádějí pražští hygienici

„Pražská hygiena pochybila tím, že rozeslala upozorňující dopis školám. Za tuto chybu se omlouváme, nadále budeme postupovat podle pokynů hlavní hygieničky,“ pronesla na tiskové konferenci Shumová.

Fošum poté uvedl, že situace ve školství se za poslední dva dny výrazně zkomplikovala. „Očkovací průkaz je především informací pro rodiče. Zaměstnanci školních zařízení tento zdravotní průkaz nekontrolují a ani nemohou na jeho základě podmiňovat vstup do školy,“ zdůraznil. Rodiče by přesto měli zkontrolovat, zda byli jejich potomci ve věku 10 a 11 let přeočkováni proti černému kašli.

Podle ředitele odboru platí jednoduché pravidlo: do školy může očkované i neočkované dítě, ovšem nesmí vykazovat známky onemocnění. V takovém případě zůstává doma. „Pro vedení škol platí, že pokud je rodiče žáka s černým kašlem informují o jeho stavu, kontaktují krajskou hygienickou stanici. Odborníci následně sdělí, jak postupovat,“ doplnil Fošum a zdůraznil, že školy nesmí samy posuzovat zdravotní stav dítěte nakaženého touto nemocí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výskyt zvláštních nemocí souvisí s migrací, tvrdí lékařka. EU vyčetla podceněné testování

Tagy: