Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý navštívil Izrael, na který v sobotu zaútočili palestinští teroristé. Setkal se se svým protějškem Elim Kohenem i s prezidentem Jicchakem Herzogem. Lipavský přicestoval do Izraele jako první zahraniční státník po sobotních útocích.

Podle videozáznamu, který sdílel izraelský novinář Amichai Stein, se šéf české diplomacie setkal také s vnučkou 85leté ženy, již palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy. Video sdílelo rovněž izraelské velvyslanectví v Česku. „Český ministr zahraničí Jan Lipavský je v Izraeli. Jako vůbec první ministr zahraničí, který Izrael navštívil od teroristického útoku Hamásu,“ uvedla ambasáda.

Lipavský do Izraele dorazil v úterý odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S Herzogem a Kohenem jednal o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země, uvedl úřad.

Šéf české diplomacie chtěl návštěvou potvrdit českou podporu Izraeli. „Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ uvedl Lipavský.

„Měl jsem dnes možnost hovořit také s vnučkou jedné z unesených a toto svědectví bylo otřesné. Metody teroristů z Hamásu nepatří do současného světa a chápu, že Izrael je nenechá bez odezvy. Izrael má plné právo bránit se teroristům,“ dodal ministr.

Návštěva Lipavského v Jeruzalémě je podle izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga známkou hlubokého přátelství a solidarity mezi národy. Uvedl to na síti X.

Od sobotního zahájení útoku Hamásu na Izrael zahynulo přes 3 300 lidí, vyplývá z údajů zveřejněných oběma stranami. Při palestinských útocích na izraelském území podle izraelské armády přišlo o život více než tisíc lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 830 obětí izraelských protiúderů. Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na 1 500 těl ozbrojenců Hamásu.

Tagy:
pásmo Gazy politika Eli Cohen Jan Lipavský Izrael Palestina Hamás