Záchranná mise pro Čechy. Do Izraele tajně odletělo letadlo s Lipavským, vyzvedlo 34 občanů

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) navštívil Izrael.

Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku

Letadlo s delegací ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) přistálo v úterý večer v izraelském Tel Avivu, kde vyzvedlo zhruba tři desítky českých občanů a odletělo zpět do Prahy. Přistálo ve středu v 1:30 na vojenském letišti v pražských Kbelích. Vládní speciál v hlavním městě židovského státu, kde momentálně zuří střety mezi izraelskou armádou a teroristickou organizací Hamás, přistál během zpáteční cesty z Ománu do České republiky. Ještě v pondělí přitom Lipavský na brífinku před cestou hlásil, že další čeští občané se z Izraele mohou dostat prostřednictvím komerčních letů a repatriační lety nejsou v plánu.

Letadlo s českou delegací přistálo na Ben Gurionově mezinárodním letišti v izraelském Tel Avivu během úterního odpoledne. Zde následně vzalo na palubu několik českých rodin, které se ze země snažily dostat.

Lipavský ještě v pondělí na tiskovém brífinku před cestou do ománského Maskatu říkal, že repatriační lety nejsou v plánu. Počet Čechů registrovaných do systému DROZD navíc v danou chvíli klesal, což ministr přičítal tomu, že se Čechům „daří dostávat z Izraele pomocí komerčních letů“.

Velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová v pondělí řekla, že Češi i nadále kontaktují její ambasádu s různými žádostmi o pomoc.

„Někteří čistě proto, že mají obavy, strach a potřebují se poradit, co dělat dál. Jiní chtějí, abychom jim pomohli s jejich aktuální situací, což se snažíme podle možností dělat. Místa v letadlech nejsou vždy dostupná na nejbližší hodiny, ale domnívám se, že v tuto chvíli se daří ta místa nacházet,“ komentovala česká ambasadorka.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že počet Čechů v Izraeli registrovaných do systému DROZD byl podle dat z úterního poledne kolem 150. Kuchyňová Šmigolová doplnila, že Čechů v Izraeli budou „další desítky, ne-li stovky“. „Zároveň platí, že neregistrujeme žádné oběti mezi českými občany,“ nechal se v pondělí slyšet ministr.

Představitelé Izraele od soboty hlásí, že jsou ve válce. Během víkendu totiž na několika místech v zemi zaútočili ozbrojenci z teroristické organizace Hamás. Za svůj cíl si vybírají místní židovskou populaci, stejně tak cizince. Na sociálních sítích se objevila řada videí ukazujících řádění islamistů, kteří vraždí a unášejí civilisty – muže, ženy i děti.

Lipavský jednal s prezidentem Herzogem

Ministr zahraničních věcí Lipavský během své cesty rovněž jednal s izraelským prezidentem Herzogem, který českou delegaci přijal v Jeruzalémě. Následně se šéf české diplomacie v Tel Avivu setkal také se svým protějškem Elim Kohenem a s rodinou izraelské ženy, jež byla unesena teroristy z hnutí Hamás do Gazy.

„Přicestoval jsem do Izraele, abych vyjádřil jednoznačnou podporu v této těžké době. Na jednání jsem tuto pozici prezentoval a bavili jsme se o dalších možných krocích. Pan ministr mluvil o tom, že Izrael čeká dlouhá válka a že situace nebude jednoduchá,“ popsal Lipavský po jednání se svým izraelským protějškem pro CNN Prima NEWS.

O konkrétní pomoci pro Izrael hovořili jen obecně. „Přednesl jsem nabídku, uvidíme, jestli se izraelská strana obrátí s konkrétním požadavkem, pak s tím budeme moci pracovat,“ sdělil Lipavský a dodal, že by se nutně neomezoval jen na humanitární pomoc.

Izraelský ministr zahraničí setkání velmi ocenil. „Začátek byl velmi dojemný. Setkali jsme se s párem, jehož babička byla unesena teroristy do Gazy. Vážím si toho, že izraelská strana na setkání přistoupila,“ podotkl Lipavský.

Součástí návštěvy je evakuace českých občanů. „Speciál, kterým jsem přiletěl do Izraele, má určitou kapacitu a po odečtení mé delegace a členů posádky je tam volných 34 míst. Ta budou využita pro české občany, kteří se obrátili na zastupitelský úřad s žádostí o repatriaci,“ popsal ministr CNN Prima NEWS.

Jak fungují izraelské tajné služby? Podívejte se na souhrn Matyáše Zrna:

Izrael hlásil okolo tisícovky obětí. Země přistoupila k vyhlášení válečného stavu a mobilizaci. Do boje se tedy chystají statisíce Izraelců.

Židovský stát již zahájil protiakci namířenou právě na hnutí Hamás. To rovněž informuje o ztrátách na životech, podle místního ministerstva zdravotnictví bylo od soboty zabito přes 750 Palestinců. Bombardováno je zejména Pásmo Gazy, kde se mají zdržovat početné oddíly Hamásu. Stejně tak tam jsou i palestinští civilisté. Nejméně 18 Palestinců pak od soboty zahynulo také na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde Hamás nevládne.

Tagy:
Izrael Tel Aviv evakuace Česká pirátská strana Hamás Jan Lipavský Česko Praha Omán Ministerstvo zahraničních věcí České republiky