Muž roky týral desítky koní. Od soudu odešel se zákazem chovu a pokutou

Muž roky týral desítky koní.

Radek Šnábl nesmí chovat koně, rozhodl soud

Zákaz chovu koní na čtyři roky a pokuta 150 tisíc korun. Takový trest si v úterý vyslechl Radek Šnábl u Krajského soudu v Praze. Chovatel do zuboženého stavu přivedl desítky zvířat. Na případ upozornily Krimi zprávy, a to už v roce 2018. Muž si u soudu vyslechl pravomocný rozsudek.

Desítky zubožených a podvyživených koní i hříbat a v mnoha případech dokonce i mrtvých. To je výsledek činnosti jednoho chovatele z Mělnicka. K nevhodnému zacházení se zvířaty docházelo několik let. „Dívat se na videa a na obrázky koní s prostřelenou hlavou, to nebylo nic příjemného. Ale jelikož jsme věděli, že to děláme pro ochranu dalších koní, tak jsme to činit museli,“ popsal Robert Plicka, advokát ze spolku Hlas zvířat pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znásilnění v Kunratickém lese. Policisté pátrali po pachateli, zveřejnili jeho popis

Právě díky organizaci Hlas zvířat chovatel skončil před soudem. Obviněný působil velmi sebevědomě a trval na své nevině. Podle něj Okresní soud v Mělníku používal nepodložené důkazy. Hájil se tím, že koně, kteří se nacházeli v jeho stáji, nebyli jeho majetkem a tedy ani on nezodpovídal za jejich stav. Podobně se vyjadřoval už v roce 2019, kdy mu bylo několik zbídačených zvířat odebráno. „Požaduji přerušení, aby si správní orgán nejdřív zjistil, kdo je majitelem koní,“ uvedl tehdy Šnábl.

Soud nakonec jeho odvolání zamítl. Muži potvrdil čtyřletý zákaz chovu koní a pokutu ve výši 150 tisíc korun. „Protože první soud rozhodl zcela správně a takové zacházení se zvířaty opravdu tolerovat nelze,“ uvedla soudkyně Lucie Černá.

Aktér celé kauzy se s redakcí CNN Prima NEWS bavit odmítl. „Bylo to několik let usilovné práce, abychom prokázali činnost, kterou mnoho let prováděl. Nemáme ale radost z toho, jaký trest byl uložen,“ uvedl Plicka. Rozsudek je pravomocný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladíci v Praze napadli fanouška Slavie. Sebrali mu šálu a čepici, hrozí jim desetiletý trest

Tagy:
Mělník Krajský soud v Praze Praha okres Mělník Kunraticko-michelský les Lucie Černá