Muž s Bentley nesmí projet. Jak pražská vražda „omylem“ odhalila mafiánského bosse

Vor v zakoně Andranik Soghojan

HLASY ZLOČINU, Andranik Soghojan

Vor v zakoně. Člověk, který má mimořádnou moc v ruskojazyčných mafiích. Kápo kápů, boss bossů. Dlouhá léta fungoval vor v zakoně i v Česku, možná dodnes funguje. Z podsvětí na veřejnost se ruskojazyčné gangy dostaly kvůli vraždě „omylem“ z roku 2007. Příběh, jak jsme si nechali „zdrhnout“ jednoho z nejnebezpečnějších postsovětských mafiánů, řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Arménci s Čečenci byli v polovině nového milénia v Česku na nože. Minimálně v podsvětí. Proto si ruskojazyčné gangy zvolily v roce 2006 tzv. vora v zakoně („muž mimo zákon“), který je zde měl usmířit a navést na společnou cestu.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Jenže dost se zvrtlo. Když si tu vor v zakoně dělal pořádek, najal si na to zmateného Timura Treťjakova, který měl za úkol potrestat jednoho vzpurného Arménce, který mu dlužil a jezdil v Bentley. Ale místo toho se Treťjakov spletl a 27. listopadu na ulici zastřelil naprosto šokovaného Michala B., řidiče Sazky,” vypráví novinář Jakub Kvasnička.

„Muž s Bentley nesměl projet, nebyl čas ptát se, kdo je kdo, když budeme cynicky parafrázovat filmovou hlášku. Treťjakov měl úkol – viděl chlápka v Bentley a prostě ho chladnokrevně popravil. Co na tom, že to byl Čech, táta od rodiny, který pracoval jako řidič Aleše Hušáka, tehdejšího ředitele Sazky. Veřejnost byla v šoku a neřešilo se nic jiného,” dodává novinář Václav Janata.

Nejdříve se vražda spojovala s aktivitami kontroverzního Hušáka, až postupně policisté přišli na to, že má všechno na svědomí právě Treťjakov, kterého si najal vor v zakoně – arménský mafián a tehdejší hlava ruskojazyčného organizovaného zločinu v Česku Andranik Soghojan. Dokonce se ho podařilo dostat k soudu. „Ale nakonec stejně skandálně zdrhnul,” dodává Kvasnička.

Celý příběh šéfa ruské mafie v Česku, který měl jen krůček k tomu, aby zůstal v našem vězení dlouhá léta, sledujte v dalším dílu videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy:
Václav Janata vražda Bentley mafie podcast Jakub Kvasnička Aleš Hušák Hlasy zločinu videopodcast Andranik Soghojan