Muž v Brně ohrožoval ženu a děti nožem, pak se dožadoval reportéra Janotky. Dostal osm let

Muž v Brně ohrožoval ženu a děti nožem, pak se dožadoval reportéra Janotky. Dostal osm let

Za držení rukojmích dostal muž osm let

Na osm let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže, který měl pod vlivem drog ohrožovat rukojmí a dožadoval se příjezdu našeho reportéra. Agresora se podařilo zpacifikovat až zásahové jednotce.

Velké drama zažili loni na začátku roku obyvatelé v pavlačovém domě v centru Brna. Majitelku jednoho z bytů s její kamarádkou a jejími dvěma dětmi si tehdy vzal jako rukojmí sedmatřicetiletý muž a s nožem v ruce jim vyhrožoval, že je zabije.

Agresor tehdy zavolal nejenom na linku 158, ale také do naší televize a propuštění rukojmích podmínil příjezdem reportéra Krimi zpráv Michala Janotky. Tomu však hrozilo reálné nebezpečí a zásahovka jej k zabarikádovanému muži raději nepustila. Násilník nakonec skončil v poutek. Rukojmím se naštěstí nic nestalo, na otřesný zážitek ale do konce života nezapomenou.

„Musím říct, že to bylo dramatické, protože něco takového si nepamatuji, že bychom zažili. Protože my jsme se opravdu dostali do toho dění, do té akce, kdy jsme se zásahovou jednotkou šli po schodech ke dveřím, kde se vše odehrávalo,“ vzpomínal na událost reportér Michal Janotka.

Obžalovaný Pavel H. se před trestním senátem ke všemu přiznal. Jedenáctkrát trestaný muž, který si už odpykává pětiletý trest za loupež a podvod, prý chtěl krátce před činem konečně začít sekat dobrotu a přestal brát pervitin. Jenže kvůli tomu se zřejmě u něj projevila toxická psychóza a v ní pak jednal jako smyslů zbavený.

„Proč jste to vlastně udělal? Jsem byl zmatený,“ uvedl pro CNN Prima NEWS útočník. Senát krajského soudu nakonec muži udělil osmiletý souhrnný trest, do kterého zahrnul i ten předchozí. Odpykat si jej má ve věznici se zvýšenou ostrahou. „Bohužel je mu uložený trest se zvýšenou ostrahou, což je velmi komplikované, protože klient už pracuje a ve zvýšené ostraze mu toto umožněno nebude,“ upřesnil obhájce muže Jindřich Skácel.

Rozsudek Krajského soudu v Brně ještě není pravomocný. Obhájce i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání a případem se tak bude zřejmě zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Tagy:
Michal Janotka Policie ČR Brno rukojmí Krajský soud v Brně