Hasiči více než den bojují s požárem lakovny na Havlíčkobrodsku. Škoda činí 80 milionů

Požár na Havlíčkobrodsku

Požár, který v nábytkářské firmě v Krucemburku na Havlíčkobrodsku likvidují hasiči od čtvrtečního dopoledne, způsobil podle majitele firmy škodu 80 milionů korun. První odhady škody při požáru budovy, kde začalo hořet nejdřív, byly jen 1,5 milionu korun. Oheň se v noci na pátek znovu rozhořel a rozšířil se na více objektů. Podle hasičů bude likvidace požáru pokračovat celý den, lokalizovali ho po 14:00. Příčinu požáru hasiči dál zjišťují.

Požár ve společnosti zabývající se výrobou nábytku byl nahlášený ve čtvrtek před 10:00. Starosta městyse Otto Kohout, ve čtvrtek večer uvedl, že okolo 20:00 měli hasiči požár v zásadě pod kontrolou. Šlo ale o přílišný optimismus.

„Dnes nad ránem se požár znovu rozhořel, takže na místo byly povolány opět jednotky, teď se pořád snaží požár likvidovat. Likvidační práce pokračují a předpokládáme, že to bude pokračovat během celého dnešního dne,“ řekla Nikola Pátková z Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v pátek po 12:00. Nyní zasahuje desítka cisternových stříkaček, hasiči mají na místě i protiplynový kontejner, automobilový žebřík a plošinu. Hasiči povolali i techniku zásahového útvaru a rozebrali konstrukci střechy. „Lokalizovat požár se hasičům podařilo po čtrnácté hodině odpolední,“ doplnila Pátková.

Škodu hasiči ve čtvrtek večer předběžně vyčíslili na 1,5 milionu korun. V pátek pak uvedli, že je mnohonásobně vyšší, celých 80 milionů. Za možnou příčinu označili nedbalost, ale podle Pátkové její vyšetřování na místě stále pokračuje. Zásah hasičů omezuje i provoz na přilehlé silnici, řídí ho hasiči, podle místostarostky Dagmar Sobotkové čekají řidiči nejvýše dvě minuty.

„Stále to kouří, teď sundávají střechu, když se ten oheň rozšíří, aby to nezničilo i budovu kanceláří, snad se to podaří zachránit,“ řekla Sobotková. Oheň se podle ní znovu rozhořel už ve 2:30. Ještě půl hodiny před tím při kontrole hasiči rozhořívání nezaznamenali. „Asi tomu pomohl vítr, takže od půl třetí to jede nanovo,“ uvedla. Vodu hasiči čerpají z rybníku v místní části Staré Ransko, po obci je cítit kouř. „Znovu jsme vyhlásili, aby lidé nevětrali, všichni to pochopili. Jde to (kouř), řekla bych, tak na půlku obce,“ dodala Sobotková.

„Zatím stále hasíme, bourají se budovy, odklízejí střechy, aby se hasiči dostali k ohnisku a podařilo se vše uhasit, ale zatím to rozhodně dobře nevypadá. Vše hoří a přes noc se to ještě zhoršilo,“ řekla v pátek před 14:00 jedna z pracovnic společnosti Intermont, v jejímž areálu hoří. Budovu, která začala hořet, hasiči označili za bývalou lakovnu. Podle pracovnice firmy to ale nebyla prázdná budova, oheň se z ní navíc rozšířil na pracoviště kompletace, balírnu, další lakovnu a olejovnu.

Společnost Intermont vznikla v roce 1992. Podle obchodního rejstříku se vedle výroby nábytku zabývá také obchodem, dopravou nebo stavebnictvím.

K požáru prázdného objektu vyjelo ve čtvrtek 14 jednotek hasičů, pomáhali i hasiči z Pardubického kraje. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, hasiči informovali, že se při požáru nikdo nezranil.

Tagy:
požár hasiči lakovna Vysočina Hasičský záchranný sbor Kraj Vysočina požár Havlíčkobrodsko okres Havlíčkův Brod Krucemburk