Na prodej je Porsche, které vlastnil Pablo Escobar. Stojí téměř 50 milionů korun

Slavní majitelé zvedají cenu historických vozů. To je i případ závodního Porsche 911 RSR, které vlastnil nebezpečný kolumbijský narkobaron Pablo Escobar. Dokonce v něm závodil. První jméno v seznamu jezdců je ale ještě důležitější.

Závodní speciál Porsche 911 RSR patří mezi velmi vzácné sběratelské exempláře automobilky ze Zuffenhausenu. Model s třílitrovým plochým šestiválcem vzadu, pohonem zadních kol a manuální převodovkou totiž vznikl v roce 1974 jen v 15 kusech. Z nich se 12 zapojilo do série International Race of Champions a další tři sloužily jako záloha.

Auto, které je nyní na prodej, osedlal slovutný závodník Emerson Fittipaldi. V kvalifikaci tehdy zajel „pole position“, ale protože se dostavil pozdě na briefing, dostal penalizaci a nakonec startoval na 11. pozici. Během závodu se samozřejmě snažil dostat zpět na přední příčky, ale havaroval, prorazil nádrž a boj pro něj skončil.

Narkobaron závodníkem

Inženýři ale auto neodepsali, vydrželo v závodech až do roku 1978, kdy se přesunulo do Spojených států, kde soutěžilo na slavné Daytoně. To se už ale dostáváme k nechvalně proslulému drogovému králi z Kolumbie, který si vůz pořídil, aby s ním také vyrazil do soutěže. Šasi si nechal, ale ustrojil ho do karoserie Porsche 935. Ujel s ním čtyři závody v seriálu Copa Renault 4 ve své domovské zemi.

Poté, co policie Escobara den po jeho 44. narozeninách zneškodnila, dostalo se Porsche spolu s jeho dalšími vozy do skladu. Odtud ho zachránil americký miliardář a závodník Roger Penske, který mu vrátil zpět jeho karoserii včetně týmových barev a jména Fittipaldiho na dveřích. Auto se stalo ceněným výstavním exponátem.

Nyní hledá nového majitele. Cena je ale kvůli malému množství kusů, jménu Fittipaldiho a snad i Escobara poměrně vysoká. Portál DuPont Registry vůz nabízí za 2,2 milionu dolarů. To je v přepočtu zhruba 48 milionů korun.

Tagy: