Záchranářům v turecké jeskyni svitla naděje. Vědec se uzdravuje, plánuje se jeho evakuace

Záchranná mise v jeskyni Morca (Turecko)

Záchranná mise v turecké jeskyni

Záchranářům, kteří se snaží dostat z turecké jeskyně Morca amerického vědce Marca Dickeyho, svitla naděje. Jeho zdravotní stav se zlepšil natolik, že lékaři dali souhlas k tomu, aby se zahájila evakuace muže z hloubky 1 120 metrů, napsala agentura AP. Očekává se, že přesun bude komplikovaný a potrvá až 10 dnů.

Zkušený jeskyňář a instruktor speleologie Mark Dickey pomáhal ve čtvrtek 31. srpna při průzkumu jeskyně Morca ležící v pohoří Taurus na jihu Turecka, když se u něj objevily střevní potíže, které rychle přešly v život ohrožující krvácení do žaludku a zvracení. Vyčerpaný muž nebyl schopen podniknout náročnou cestu ven, napsala agentura AP.

Na záchranné akci se podílí více než 170 lidí včetně lékařů, zdravotníků a zkušených jeskyňářů z různých zemí Evropy. Lékaři se k Dickeymu dostali, ošetřili ho a jeho zdravotní stav se začal lepšit, uvedl podle ABC News regionální úředník z turecké agentury pro pomoc při katastrofách Cenk Yildiz. Zlepšující se stav potvrdila i Dickeyho organizace New Jersey Initial Response Team, která uvedla, že jejich člen přestal zvracet a poprvé za několik dní se najedl. „Co způsobilo zdravotní potíže, ale stále není jasné,“ doplnili.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o život v jeskynním labyrintu: Záchranáři se k nemocnému muži prodírají už několik dní

Právě zdravotní stav byl tím rozhodujícím faktorem pro zahájení evakuace a záleželo na rozhodnutí lékařů, zda doporučí, aby muž opustil jeskyni na nosítkách, což může trvat až deset dní, či zvládne odejít po svých, tam se předpokládá s rozmezím čtyř až pěti dní.

European Cave Rescue Association na svých webových stránkách v pátek uvedla, že jeskyně byla rozdělena do sedmi sekcí, přičemž různé záchranné týmy převzaly odpovědnost za každou z úrovní v jeskyni. A vylepšeny byly i komunikační linky uvnitř jeskyně.

Ve video prohlášení natočeném v podzemí poděkoval Dickey jeskyňářské komunitě a turecké vládě. Řekl, že byl velmi blízko smrti a lékařský materiál mu zachránil život, i když vnitřní zranění a bolesti stále přetrvávají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dvojici českých horolezkyň museli letecky evakuovat slovenští horští záchranáři

Tagy:
speleologie Turecko výzkum záchranná mise jeskyně Mark Dickey