Najdeme kupce pro vaši výrobní halu nebo podnikový areál! Zn. Bez vašeho stěhování

Víte, jakou hodnotu má nemovitost, ve které působí vaše společnost? A kolik vás stojí měsíční provoz – finančně i časově? Děsíte se další topné sezony, inflace a dalších rostoucích nákladů? Přední realitně poradenská společnost 108 AGENCY přichází s řešením: najde pro váš areál, halu nebo výrobní prostor nového vlastníka, který nabídne nejvyšší částku. Vás kromě peněz z prodeje nečeká žádné stěhování! V nemovitosti budete moci dále působit za předem dohodnutých podmínek. Nástroj, který v Česku využívá stále více podnikatelů hledajících větší flexibilitu nebo aktuální zdroje financí, se nazývá Sale & Leaseback neboli prodej a zpětný pronájem. Detaily přibližuje Darek Vodehnal z investičního oddělení 108 AGENCY, který se intenzivně zaměřuje právě na transakce Sale & Leaseback.

Řada firem řeší operativní financování a scénáře cash flow právě nyní. Jak dlouhý je proces prodeje nemovitosti v případě Sale & Leaseback?

Zhruba šest až devět měsíců trvá v ideálním případě prodej průmyslové nemovitosti investorovi a vyplacení kupní ceny původním majitelům. Během této doby, kdy 108 AGENCY hledá nového vlastníka s nejvyšší finanční nabídkou, se připravují i parametry nájemní smlouvy s vaší společností.

Co znamená prodej pro původního majitele – výrobní či obchodní společnost, průmyslový podnik nebo třeba i město a obec?

Po převodu vlastnických práv zůstane v areálu nebo hale působit nadále jako nájemce. Není třeba měnit sídlo ani podmínky pro zaměstnance. Vše zůstane při starém – jen původní vlastník získá, v závislosti na typu nemovitosti, až několik set milionů korun do firemního rozpočtu.

Významné Sale and Leaseback transakce v ČR

Rok Nemovitost Velikost v m2 Prodávající Kupující
2021 ZETOR Brno 65 000 ZETOR Tractors CTP Invest
2022 SCHOTT Valašské Meziříčí 63 500 Schott Demaco
2020 Petainer Aš 100 000 Petainer Czech Holdings s.r.o. CTP Invest

Jak se stanovuje prodejní cena, respektive výše nájmu?

Podmínkou pro úspěšné řešení této transakce je optimální nastavení budoucího nájmu současného vlastníka na akceptovatelné tržní úrovni. Vycházíme z realizovaných leasingových smluv v dané lokalitě a z nabídek developerů komerčních staveb, kterých naše společnost zprostředkovává několik desítek ročně ve všech krajích v ČR. Nejdůležitějším momentem je pak stanovení optimální výnosové míry, která reflektuje potenciál místa, fyzický stav nemovitosti a parametry leasingové smlouvy.

Zmínili jsme, že s ohledem na panující energetickou krizi a další negativní makroekonomické faktory může být Sale & Leaseback řešením pro řadu firem s vlastními areály. Doporučujete tedy s prodejem neotálet?

Stále přetrvává ideální doba na prodej průmyslových nemovitostí. Jsou stabilním uchovatelem hodnoty a poptávka po pronájmech těchto prostor je pořád silná a s tím i vůle fondů do průmyslových nemovitostí investovat. Platí přitom, že je poptávka po jakýchkoliv industriálních objektech. Díky lineárnímu růstu cen se navíc hodnota podobných nemovitostí v případě dlouhodobého vlastnictví v průběhu času znásobila.

Investiční oddělení 108 AGENCY

Ve 108 vám rádi pomůžeme s celým procesem investiční transakce. Ať už hledáte vhodnou investiční příležitost nebo cílíte na konkrétní projekt, nabízíme profesionální poradenské služby na všech úrovních podnikání. Zaměřujeme se na středoevropský trh s nemovitostmi, zejména v Česku, na Slovensku a Maďarsku.

Nejčastěji využívané služby:

  • Zastupování majitelů při prodeji / investorů při akvizici
  • Sale & Leaseback transakce
  • Poradenství a konzultace u nemovitostních transakcí

O jaký typ průmyslových nemovitostí projevují kupci a investoři největší zájem?

V rámci Sale & Leaseback patří k nejatraktivnějším haly o velikosti alespoň 5 000 m2 se světlou výškou 8 m a více, nejlépe pravidelného tvaru v dobře dostupné lokalitě pro silniční nákladní dopravu.

Starší areály, haly nebo průmyslové stavby jsou v tomto ohledu méně atraktivní?

Nemusejí být, třeba i s ohledem na prémiovou lokalitu s kvalitní dopravní dostupností. V Česku hledá vhodné prostory pro skladování i výrobu stále vysoký počet investorů, developerů a firem. Nezaměřují se jen na nově postavené areály. Také starší nemovitosti jim mohou vyhovovat svou lokací nebo technologiemi. Obava, že by starší budovy nebo komplex měly být diskvalifikací na trhu, není na místě. Podobné prostory mohou zaujmout svým potenciálem pro redevelopment, tedy přestavbu, dle aktuálních moderních standardů.

Jaký typ firem Sale & Leaseback využívá?

Typickou společností je výrobní podnik vlastnící větší průmyslové prostory nebo místní pobočky nadnárodních koncernů, které mohou prodejem nemovitosti v dlouhodobém pohledu získat i větší svobodu pro případnou mezinárodní relokaci svého provozu.

Nejčastěji se na nás obracejí desítky let fungující menší a střední firmy, které optimalizují provoz, anebo se již přestěhovaly do moderních objektů – jako nájemci čí přímí vlastníci. A zjišťují, jakou hodnotu mají jejich původní nebo stávající budovy a areály. Tím, že jsme v každodenním kontaktu s developery a investory, stanovíme naprosto reálnou cenu a délku transakce. Zpravidla jsou prodávající příjemně překvapeni.

A naopak – kdo starší průmyslové nemovitosti kupuje?

Mezi nové vlastníky obvykle patří nemovitostní investiční fondy, ale i menší privátní fondy. Velmi aktivní jsou i developeři, kteří v podobných areálech vidí rozvojový potenciál pro další roky nebo desetiletí. Řešíme ostatně případy, kdy původní majitel zůstává v prodané nemovitosti jako nájemce klidně dalších deset let…

Co vše 108 AGENCY zájemcům může nabídnout – ať už prodávajícím nebo kupujícím?

Zaměřujeme se hlavně na přímé vlastníky. Kupce pro ně hledáme na základě ocenění a prověření konkrétní nemovitosti. Pro majitele zajišťujeme možnosti dalšího vývoje pro uskutečnění transakce a hlídáme po finanční, právní i provozní stránce, aby byly jeho představy bezezbytku naplněny.

Zkušený tým 108 AGENCY nabízí zájemcům o tuto formu vylepšení firemního cash flow bezplatné konzultace. Provede vás kvalifikovaně krok za krokem budoucí transakce a ve velmi krátké době odhadne cenu, kterou byste za nemovitost mohli získat. Z vaší strany stačí jediné: ozvat se na investment@108agency.cz.

Tagy: