Za vánočním cukrovím do Polska. O kolik vás vyjdou suroviny za hranicemi levněji?

Vánoční cukroví z polských surovin vyjde kvůli ceně tamních potravin levněji.

Porovnání českého a polského cukroví

Vánoce jsou za dveřmi, a tak po celém Česku vrcholí přípravy na pečení vánočního cukroví. Štáby CNN Prima NEWS se vydaly na nákupy, aby zjistily, na kolik jednotlivé druhy cukroví vyjdou, a jestli se vyplatí zajet si pro suroviny na pečení třeba až do Polska.

Vánoční cukroví si doma peče nespočet Čechů. Jednou z nich je také Marcela Tylová z Rýmařova, která je chystá pro svá vnoučata. „Letos jsem koupila tři kila mouky, tři kila cukru, tři másla, jedny rozinky, jedno kakao a vlašské ořechy. Nakupovala jsem v různých obchodních řetězcích a stálo mě to asi 620 korun,“ řekla.

ČTĚTE TAKÉ: V obchodech jsme pod tlakem emocí. Vánoční dárky tam raději nekupujte, radí odbornice

Štáby CNN Prima NEWS nakoupily suroviny na pečení cukroví v Polsku i Česku. V Polsku je nákup vyšel o více než 20 procent levněji. Největší rozdíl byl v cenách másla, kakaa a rozinek. Naopak v Česku levněji koupily 10 vajec, a to o 16 korun.

A na kolik vás vyjde upéct si oblíbené linecké nebo rohlíčky doma? Linecké z polských surovin vyšlo o 10 korun levněji. Na vanilkových rohlíčcích ze surovin od našich sousedů pak kvůli vyšším cenám másla a ořechů v Česku ušetříte 20 korun na jedné dávce těsta.

V posledních letech ale přibývá také domácností, které si kvůli nedostatku volného času cukroví raději koupí. „Pečeme různé druhy cukroví, jako jsou linecké květinky, ruličky nebo pacičky. Dokonce máme i sortiment pro diabetiky a naší vyhlášenou specialitou je vánoční cukroví s máslem,“ řekla CNN Prima NEWS vedoucí výroby Cukrářství Illík Lenka Zástřešková.

Čtvrt kila kupovaného cukroví vyjde bezmála na 100 korun. Tři čtvrtě kila potom můžete v pekařství koupit za 390 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potravináře namíchly výroky vlády. Ke zdražení máme důvod, zlobí se na Fialu a spol.

Tagy: