Domů jídlo

jídlo

Výpis příspěvků ke štítku „jídlo“

Zdražování potravin se nezastaví, míní experti. Pomohly by investice a méně byrokracie

Ceny potravin v Česku neklesnou. Shodují se na tom místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář a agrární analytik Petr Havel. Důvody? Růst nákladů, mizící investiční dotace, tlak Evropské unie i deformovaný trh slev, který zcela ztratil logiku. V pořadu Co na to vaše peněženka také zaznělo, že Češi už nevědí, kolik potraviny stojí, protože všechno je neustále v akci.

Poznejte klíč k dlouhověkosti. Podle lékařů nezačíná v posilovně, zásadní je střevo

Kde leží klíč k dlouhověkosti? Ve střevě. Alespoň to uvádějí odborníci z oboru gastroenterologie. Dle odborníků zdraví střev ovlivňuje imunitu, metabolismus i psychickou pohodu, tedy faktory, které rozhodují o kvalitě a délce života. Prevence a péče o trávicí soustavu je tak dle českých gastroenterologů jednou z významných cest vedoucích ke kvalitnímu stáří.

Past drahé doby: Češi kupují laciné a nezdravé jídlo, hrozí jim přitom předčasná smrt

Kvůli drahotě Češi omezují nejen návštěvy restaurací, ale také nákupy zdravých potravin. S cílem ušetřit se pak uchylují k levnějším variantám stravy, která často bývá vysoce průmyslově zpracovaná. Možná že chutná, odborníci však zdvihají varovný prst. Konzumace nevhodného jídla prý vede k nemocem a následně i předčasným úmrtím.

Podzimní splín i nemocné nitro: Víte, jak zlepšit psychickou pohodu? Stačí vám pár minut

Ve spojitosti se zdravím a říjnem se nejčastěji mluví o prevenci rakoviny prsu – mnozí však zapomínají na fakt, že říjen je také měsícem duševního zdraví. Konec roku s sebou přináší chvíle, kdy se více lidí potýká s psychickými obtížemi, sezónní afektivní poruchou (SAD) či „klasickým“ podzimním splínem. Přesto se najdou tací, kteří nemocné nitro ignorují. Čemu věnovat pozornost a jak si díky „minutovým“ aktivitám můžete psychickou pohodu zlepšit? Vysvětlili odborníci.