Klíčového muže z Blatného týmu Šeda nahradí politický náměstek Černý

Aleksi Šedo

Na ministerstvu zdravotnictví dnes končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil od 1. září. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nesetkaly se naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl k tomu ministr. Šedovu agendu převezme Vladimír Černý. Ten už na ministerstvu působí v několika funkcích.

Na svém Twitteru ministr zdravotnictví Jan Blatný napsal, že se dohodli na skončení ve funkci. „Pana profesora si velmi vážím, ale bohužel se nesetkaly naše představy o fungování sekce zdravotní péče. Panu Šedovi děkuji za vše, co pro ministerstvo udělal, a přeji mu úspěchy v další práci.“

Mluvčí ministerstva Barbora Peterová uvedla, že agendu sekce zdravotní péče převezme náměstek Vladimír Černý. Pro web iDnes.cz upřesnila, že Černý zůstane na svém postu a novou agendu přibere.

Šeda, kterému končilo funkční období jako děkanovi 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, si jako náměstka vybral loni v létě tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO). Společně působili jen necelý měsíc, Vojtěch 21. září rezignoval a nahradil ho Roman Prymula.

Od té doby resort opustili tři náměstci. Po odchodu Vojtěcha odešel z úřadu také jeho politický náměstek Filip Vrubl. Blatný se na odchodu dohodl také s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly. Skončit musela po kauze s přednostním očkováním proti covidu před týdnem také náměstkyně Alena Šteflová.

V souvislosti s očkováním rezignoval také v polovině ledna ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Jeho ústav dostal před koncem roku téměř tisíc dávek vakcíny, kterou tam byli kromě asi 450 zaměstnanců očkovaní také jejich příbuzní a další osoby, které nespadaly do prioritních rizikových skupin.

Naopak ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek si očkování před správní radou složenou z nominantů politických stran, většinou poslanců, obhájil. Uvedl, že chtěl chránit své okolí a vakcínu mu doporučil jeho praktický lékař kvůli „určité diagnóze“, konkrétnější ale být nechtěl.

V pondělí rezignoval také koordinátor očkování na ministerstvu zdravotnictví Zdeněk Blahuta. Bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Blahuta nastoupil v prosinci. Svůj odchod odůvodnil zdravotními důvody a nahradila ho ministerská úřednice Kateřina Baťhová, která dosud na ministerstvu působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU.

Tagy:
Ministerstvo zdravotnictví Vladimír Černý Aleksi Šedo Jan Blatný náměstek pro zdravotní péči