Návod na výrobu originálních korálkových náušnic

Chybí vám k nové halence nebo oblíbeným šatům náušnice? Nevadí, slušivý a perfektně ladící šperk si můžete snadno vyrobit sami doma. Stačí vám hobby kleště, tenký drát, náušnicové komponenty a korálky podle vlastního výběru. Můžete si tak vyrobit vlastní náušnice přesně podle barvy, kterou potřebujete. A můžete si jich nakonec vyrobit, kolik budete chtít.

Materiál pro výrobu náušnic

  • různé tvary a barvy korálků
  • korálky ve tvaru tulipánů či jiné květiny
  • tenký stříbrný měkký drát
  • kovové náušnicové komponenty

Nářadí pro práci

  • štípací kleště
  • ketlovací kleště
  • ploché kleště

Jako první si ustřihneme 30 cm tenkého drátu. Můžeme stříhat štípačkami nebo nůžkami, drát je jemný a ani klasickým nůžkám to vadit nebude. Na barvě ani druhu drátu tolik nezáleží, nebude ho skoro vidět a nebude se ani dotýkat kůže. Pak si na ustřižený drát navlékneme větší korálek, konce drátu spojíme k sobě a korálek uprostřed zatočíme tak, abychom ho na daném místě ukotvili. Na jeden z drátů navlékneme tři menší korálky a těsně u velkého korálku vytvoříme z těchto malých korálků smyčku. Vytvoříme tak malý lísteček.

Navlečeme ještě jednou tři malé korálky a stejným způsobem vytvoříme ještě jeden lísteček. Pak drátky spojíme k sobě a navlečeme na oba najednou jeden o něco větší korálek. Poté navlékneme korálek ve tvaru tulipánu, nebo jiný podobný květinový korálek, a na konci ještě jeden velký korálek.

Jak vytvořit očko na konci náušnice

Pomocí ketlovacích kleští otočte oba spojené konce drátků těsně u posledního korálku do pravého úhlu. Stále držte drát v kleštích a volné konce obtočte kolem horní části ketlovacích kleští. Otáčejte na místě, kde vytvoříte očko vhodné velikosti. Pak smyčku z kleští vytáhněte a navlečte zpátky na kleště, ale na spodní části. Volný konec obtočte několikrát kolem drátků pod smyčkou. Tím to celé uzavřeme a upevníme.

Plochými kleštěmi můžeme konce drátů zamáčknout k sobe a těsně ke korálku tak, aby nás volné konce neškrábaly nebo nepíchaly při nošení. Nakonec narovnáme vytvořené očko a navlékneme náušnicové zapínání.

Stejným způsobem vytvoříme druhou náušnici a obměnou použitých korálků můžeme vytvořit mnoho dalších náušnic podle potřeby.

Tagy: