V tyto dny můžete navštívit místa, která jsou obvykle veřejnosti nepřístupná

Hledáte zajímavou a nevšední akci, kam byste mohli vyrazit v podzimním počasí? Máme pro vás tip, začátek října se totiž i letos ponese ve znamení architektury. A dokonce nejen po dobu jednoho dne, ale po celý týden a po celém Česku, máte možnost navštívit i to, co běžně není dostupné.

Den architektury v reálu trvá týden, tedy od 1.10. so 7.10.

V rámci tohoto Dne architektury se na stovce míst v Česku zpřístupní zajímavé lokality, které běžně zpřístupněny nejsou. Během tohoto týdne se konají zajímavé prohlídky, procházky, cyklojízdy, plavby, projekce, diskuze, workshopy, umělecké instalace i happeningy. Přidruženým festivalem je také Film a architektura. Součástí celého architektonického festivalu je i zajímavý program pro děti.

Na nádraží i za Kotěrou

Letošní rok se přitom nese v heslu: “Po stopách architekta Jana Kotěry, po nádražních budovách i zaniklých tratích, do krovů i do podzemí, po historických skvostech i moderní a současné architektuře”. Je to vzhledem k tomu, že si jedna z hlavních programových linií připomíná 150 výročí narození jedné jedinečné osobnosti moderní architektury.

Kam vyrazit

Vzhledem k tomu, že akce probíhá již od 1.10.2021, dost akcí již bohužel proběhlo, nicméně, stále ještě dost akcí máte možnost během těchto dvou dnů navštívit. To, jak se vyvíjelo družstevní bydlení v průběhu historie a jak vypadá dnes, se můžete dozvědět 6. 10. 2021 v rámci speciální venkovní výstavy, která se koná v Praze před Fakultou stavební ČVUT na ulici Thákurova 2077/7 v Praze. Výstava je zde také ještě 7. 10.2021.

V ulici pod lipami v Řevnicích se pro změnu od 3.10 až do 10.11.2021 koná souhrnná výstava 30 realizací nominovaných zahraniční porotou na Českou cenu za architekturu 2021. Jde o výběr toho nejlepšího, co vzniklo na území Česka za posledních 5 let.

Dne 6.10. 2021 máte poslední příležitost, kdy se můžete zúčastnit jedinečné prohlídky kulturní památky dochovaného exteriéru i dekorovaného interiéru Radiotelegrafní rondokubistické vysílací stanice v Poděbradech. Stavba pochází z počátku dvacátých let minulého století a byla postavena podle návrhu Bohumíra Kozáka. Budova navazuje na nedaleké zdymadlo s elektrárnou na Labi od architekta Antonína Engela. 6.10. 2021 je objekt volně přístupný od 18 až do 19 hodin.

Praha - město v pohybu je zajímavý workshop, který vznikl ve spolupráci s LEGO Group. Akce je určena pro školní skupiny prvního a druhého stupně. Kapacita je omezená, a proto je nutná rezervace na emailu: vzdelavani@prague.cz. Akce se koná nejen 6.10. 2021, ale i 7.10.2021. Workshop se koná v 10 hodin a ve 12.30 v Korzu Veletržního paláce NGP, Dukelských Hrdinů 47 v Praze 7.

V Humpolci se pak 6.10.2021 v 16 hodin koná zajímavá procházka po stopách velkých architektů se samotnými architekty. Začátek prohlídky je v Zóně pro umění 8smička na Kamarytově 97.

6.10. 2021 se v 16 hodin můžete zúčastnit zajímavé procházky Prahou za proměnami a přeměnami letohrádku a Smíchova od baroka po současnost s lektorkou Musea skla Portheimka. Na akci je nutné se předem rezervovat na emailu: programy@museumportheimka.cz. Sraz potom je v Letohrádku Portheimka na Štefánikově 68/12 v Praze 5.

Ve Zlíně se 6.10. 2021 v 16 hodin koná představení aktivit zakladatele moderní architektury Jana Kotěry pro firmu Baťa a jeho vliv na tvorbu architekta Františka L. Gahury s historičkou umění Ladislavou Horňákovou. V rámci procházky je možné rovněž navštívit i interiér vily Tomáše Bati. Sraz je před vilou Tomáše Bati na Gahurově 292 ve Zlíně.

V Brně máte 6.10. 2021 možnost v rámci akce Hurá dovnitř navštívit běžně nepřístupné interiéry. Jde o zdejší Dům umění, který slaví 110 let. Prohlídka se koná s lektorkou Romanou Horákovou. Začátek prohlídky začíná v 18 hodin. Sraz je v Domě umění města Brna na Malinovského náměstí 2.

Tagy: