Pecková: Už žádné podnikatelské baroko a balustrády. Vraťme se ke kamenu a dřevu

Petra Pecková v Novém dni

Pecková o soutěži Stavba roku

Kéž by za námi byla doba podnikatelského baroka, vraťme se k materiálům jako kámen, dřevo nebo sklo. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Dále představila soutěž Stavba roku Středočeského kraje 2021, v níž mohou lidé hlasovat už jen do středy 29. září.

O titul bojuje 38 staveb napříč celým Středočeským krajem. „Máme tam i rodinný nebo bytový dům, nejvíce se ale hlásí ti, kteří pracují s veřejností. Hojně jsou zastoupena města, obce či neziskové organizace,“ řekla v Novém dni na CNN Prima NEWS hejtmanka Petra Pecková.

Projekty soutěží ve třech kategoriích. O hlavní ceně rozhodne odborná porota, dalšího vítěze určí hejtmanka a o třetím šťastlivci rozhodnou diváci, kteří mohou na webu hlasovat do středy 29. září. „Budu se snažit ohodnotit nejen přínos kraji, ale také inovativnost a příklad dobré praxe do budoucna,“ nastínila Pecková, jaká kritéria jsou pro ni zásadní.

Důraz na životní prostředí

Hejtmanka má radost, že zadavatelé „nekašlou na to, jak stavba vypadá“. Podle ní chtějí, aby veřejný prostor vypadal dobře a byl nízkoenergetický. V soutěži se nehodnotí jen estetika, ale také účelnost, praktičnost, přínos komunitě a použité materiály. Velkou roli hraje samozřejmě přínos životnímu prostředí.

Pecková připomněla, že ne všichni lidé ve vedení obcí totiž mají prostředky na to, aby se vzhledem svých staveb zabývali. „Starostové nejsou uvolnění a mají hodně práce, takže je pro ně složité řešit nějaké architektonické záležitosti. Jsme rádi za každého architekta, který se na projektech podílí,“ uvedla.

Sama má prý slabost pro některé typy staveb. „Kéž by za námi byla doba podnikatelského baroka, hrozných balustrád a fialových barev. Vraťme se k materiálům typickým pro Českou republiku jako kámen, dřevo nebo sklo,“ podotkla.

O jednu ze tří hlavních cen soutěží například benešovská křižovatka U Topolu, mateřská škola v Luštěnicích nebo dostavba ZŠ v Rudné.

Tagy: