Nebezpečné mikroplasty jsou všude kolem nás. Do těla se nám dostávají i kvůli časté chybě


Pokud si jídlo ohříváte v plastové krabičce, měli byste přemýšlet o změně. Odborníci varují zejména před mikroplasty, které se dostávají nejen do našeho zažívacího traktu, ale i do krve a do mozku, kde se hromadí. S uvolňováním mikroplastů do potravin nebo nápojů se přitom setkáváme stále častěji.

Další porce pracovního oběda v plastové krabičce a další porce mikroplastů do našeho těla. Podle odborníků si tak hromadíme v těle časované bomby. „Tím, že se plast zahřeje nebo se škrábe, je větší šance, že ty zmenšující se částice proniknou přes naši střevní bariéru do krve,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS molekulární biolog František Knobloch.

ČTĚTE TAKÉ: Každé šesté dítě je ve škole bez oběda. Rodičů žádajících o podporu je stále víc.

Obědy v plastu přitom nabízejí i obchody v regálech. Jedinou podmínkou pro jejich ohřev je často propíchnout igelit na povrchu vidličkou. Odborníci varují ale i před baleným masem v regálech. „Kvůli tomu, jak je maso vlhké a balí se potravinovou fólií, se do něj ty mikroplasty uvolňují,“ uvedl Knobloch.

Riziko vidí odborníci i u kapslí na kávu nebo nádob z polypropylenu, které mají být určené na ohřev v mikrovlnce, i když je tam údajně nebezpečí nižší. Na uvolňování plastů ale podle odborníků působí právě vysoké teploty v kávovaru nebo mikrovlnce.

Na pozoru by se měli mít i ti, kteří konzumují pravidelně vodu v PET lahvích, hlavně pokud je po vypití doplňují další vodou. „Speciální případ je třeba, pokud mají řidiči PET lahve v autech, kde mnohdy teplota za sklem uvnitř kabiny dosahuje až 60 stupňů,“ vysvětlil Vladimír Sedlařík, ředitel Centra polymerních systémů univerzity ve Zlíně. Migrace mikroplastů do nápoje je pak v takové teplotě podle experta ještě snazší.

K následkům nadměrného množství mikroplastů v těle pak patří hormonální nerovnováha, neplodnost, vyšší riziko infarktů, demence, Alzheimerova choroba nebo rakovina. Množství mikroplastů v našich mozcích přitom podle některých studií za posledních osm let stouplo. Protože jsou mikroplasty všude kolem nás, aktuálně se uvádí, že člověk v průměru během roku zkonzumuje množství plastu rovnající se jedné platební kartě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řada Čechů vyhazuje peníze za probiotika. Lékaři vysvětlili, kdy jsou opravdu účinná