Nehoda vlaků v Praze se škodou 100 milionů se řadí k nejhorším. Dříve ale bourala i pendolina

Nehoda vlaků v Praze na Hlavním nádraží 24. května 2024

Srážka vlaku s posunovací lokomotivou

Škodu za více než 100 milionů korun způsobil páteční střet osobního vlaku s posunovací lokomotivou na pražském hlavním nádraží. Záchranáři ošetřili tři lidi, kteří utrpěli šok a odřeniny. Srážka značně poškodila soupravu CityElefant. Policie věc vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o jednu z nejničivějších nehod na železnici, ke kterým v Česku došlo. Výčet nejhorších kolizí nabízíme v článku níže.

K jedné z nejvážnějších vlakových nehod v tuzemsku došlo 8. srpna 2008. Ve Studénce na trati spojující Prahu se severní Moravou narazil vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy do konstrukce silničního mostu, jež se zřítila na trať. V důsledku nehody zemřelo osm lidí. Škoda přesáhla 177 milionů korun, nejvíce z toho asi 120 milionů za zničený vlak. Další škody vznikly kraji, firmě ODS  Dopravní stavby Ostrava, Správě železniční dopravní cesty, ČD Cargo a Traťové strojírenské společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Tři mladí lidé zemřeli při nehodě na Trnavsku. Řidič narazil do stromu, z fotografií mrazí

Další vážná nehoda se stala 21. května 2012 v Liběchově na Mělnicku, kde vykolejil vlak s uhlím. Poškodil několik kilometrů kolejí, porazil pět sloupů trakčního vedení a zasypal vedle stojící automobil. Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla odhadnuta na 110 milionů korun, vlak jel ve vykolejeném stavu přibližně tři a půl kilometru.

Dne 22. července 2015 na přejezdu ve Studénce narazilo pendolino do kamionu, který vjel na koleje v okamžiku, kdy již svítila červená světla. Zemřeli tři lidé, nehoda si vyžádala i velké hmotné škody. Oprava poničené soupravy za 210 milionů korun trvala více než dva a půl roku. Italská továrna Alstom tehdy musela řídicí vůz vyrobit z velké části znovu.

U obce Milavče mezi stanicemi Domažlice a Blížejov se 4. srpna 2021 srazily dva osobní vlaky. Jedním z nich byl expres z Mnichova, v němž cestovali také cizinci. Tři lidé zemřeli. Škoda přesáhla 178 milionů korun, na osobním vlaku přesáhla 65 milionů korun, zbytek byl na vozech expresu a tři miliony korun na zařízení dráhy.

Zřejmě nejničivější nehoda na trati se odehrála 27. června 2022. Pendolino odjíždějící do Prahy se srazilo ve stanici Bohumín na Karvinsku s posunovací lokomotivou. Při kolizi zemřel strojvedoucí, který byl opilý a nehodu podle výsledku vyšetřování zavinil. Celkovou škodu Drážní inspekce vyčíslila na 238,9 milionu korun, poškozenou soupravu se České dráhy rozhodly neopravovat.

Dvě vážné nehody v roce 2023

V polovině července roku 2023 se na železničním zkušebním okruhu Výzkumného ústavu železničního (VUZ) ve Velimi na Kolínsku se při posunu srazily nová testovaná lokomotiva, vlaková jednotka a posunovací lokomotiva. Jeden člověk se lehce zranil. Škoda byla předběžně vyčíslena na 80 milionů korun.

Druhu vážná nehoda v témže roce se datuje na 3. prosince 2023. Na nákladové nádraží v České Třebové na Orlickoústecku vjel nákladní vlak na červenou a najel do jiného stojícího vlaku. Škoda ze srážky byla odhadnuta nejméně na 150 milionů korun. Při nehodě se zranil strojvůdce, vykolejilo 19 vozů a lokomotiva.

Tagy: