OBRAZEM: Nejméně navštěvované národní parky. Žádné silnice, nedotčená příroda, sopky i -45 °C

USA se může proti České republice pyšnit hned 63 hlavními národními parky. Do některých z nich v roce 2023 vypravilo jen několik desítek tisíc turistů. Vzhledem k počtu obyvatel – který se pohybuje nad hranicí 330 milionů – se na řadě míst za celou svou výpravu lidé nemusí s nikým dalším setkat. Výjimku tvoří rozmanitá a ničím netknutá příroda a tamní obyvatelé v podobě zvířat či domorodců z místních kmenů. Mnohé možná překvapí, že některé z parků se ani nenacházejí na pevnině, nýbrž na ostrovech. Podívejte se, které z nich se podle údajů CNN dostaly do TOP 15 nejméně navštěvovaných rezervací.

Rozmezí od zhruba 11 až po takřka 350 tisíc turistů. Taková je návštěvnost prvního a posledního národního parku USA, které se umístily v TOP 15 přírodních rezervací minulého roku. Žebříček sestavil web CNN na základě získaných dat. Podívejte se, kam se loni vydalo jen minimum lidí.

1. Gates of the Arctic, Aljaška

  • Počet návštěv v roce 2023: 11 045

Druhý největší a přitom nejméně navštěvovaný národní park USA – Gates of the Arctic na Aljašce. Silnice a stezky by návštěvníci hledali marně, jedná se o rozlehlou divočinu. Ničím nenarušená příroda se rozkládá na 8,4 milionu akrů, teploty tam v zimě klesají k -45 °C.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Podívejte se na nejlepší pláže světa. Sedm jich najdete v Evropě, jednu blízko Česka

To, že do Gates of the Arctic zamířilo v roce 2023 něco málo přes 11 tisíc návštěvníků, má i své výhody – nejlepší výhledy a zákoutí parku máte jen pro sebe. „Aljašské národní parky jsou jedny z nejméně navštěvovaných z dobrého důvodu – je těžké se do nich dostat,“ vysvětlil pro CNN Travel Peter Christian, šéf veřejných a legislativních záležitostí v regionu Aljaška National Park Service.

2. Americká Samoa

  • Počet návštěv v roce 2023: 12 135

Druhý nejméně navštěvovaný národní park Ameriky je poměrně daleko od pevninských břehů USA. Konkrétně téměř osm tisíc kilometrů. Americká Samoa se rozkládá na ploše 13 500 akrů na třech ostrovech s tropickými deštnými pralesy, sopečnými svahy, nedotčenými plážemi a tisíci akrů mořského prostředí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Česko je pro Keňu zajímavé. Fiala tu strhnul velkou pozornost, říká velvyslankyně Adamcová

Většina návštěvníků parku potřebuje k návštěvě tohoto místa v odlehlé části jižního Pacifiku cestovní pas. Společnost Hawaiian Airlines nabízí přímé lety na Americkou Samou z Honolulu.

3. Lake Clark, Aljaška

  • Počet návštěv v roce 2023: 16 728

V tomto národním parku a rezervaci, které se rozkládají na ploše více než čtyř milionů akrů, se nachází tři označené divoké řeky a dvě sopky, které jsou národní přírodní památkou. Území ukrývá 10 000 let lidské historie a chrání domovinu předků národa Dena'ina.

4. Kobuk Valley, Aljaška

  • Počet návštěv v roce 2023: 17 616

Na tomto 1,8 milionu akrů velkém území nejsou pro lidské návštěvníky žádné cesty, kempy ani vstupní brány. Podle Správy národního parku tímto parkem migruje půl milionu sobů polárních, kteří překonávají řeky Kobuk a Onion Portage. Osm tisíc let stará tradice lovu sobů zde pokračuje dodnes.

5. Isle Royale, Michigan

  • Počet návštěv v roce 2023: 28 965

Isle Royale, izolované souostroví v jezeře Superior, se může pochlubit 165 kilometry stezek a více než 30 kempy. Otevřeno je od poloviny dubna do konce října. Podle správy parku je trajektová a hydroplánová doprava obvykle v provozu od poloviny května do konce září. Vyskytuje se zde méně druhů savců – pouze 18 – než na pevnině, protože zvířata musí překonat nejméně 22 kilometrů jezera Superior. Mezi významné obyvatele patří vlci a losi.

6. Katmai, Aljaška

  • Počet návštěv v roce 2023: 33 763

Katmai je důležitým prostředím pro tisíce medvědů hnědých. Podle správy parku je Katmai jedním z nejlepších míst na světě pro jejich pozorování, žije zde odhadem 2 200 jedinců. Brooks Camp podél řeky Brooks je jedním z nejoblíbenějších pozorovacích míst, kde lze sledovat, jak medvědi hodují na lososech.

7. North Cascades, Washington

  • Počet návštěv v roce 2023: 40 351

Nad touto vysokohorskou krajinou se tyčí vrcholy korunované více než 300 ledovci. Na tomto území, které se rozkládá od deštného pralesa až po suchý ekosystém borovice ponderosa, bylo zjištěno více než 1 600 druhů rostlin. Je tam více než 640 kilometrů stezek.

8. Wrangell-St. Elias, Aljaška

  • Počet návštěv v roce 2023: 78 305

Největší americký národní park Wrangell-St. Elias se rozkládá na 13,2 milionu akrů – tedy zhruba na rozloze Yellowstonského národního parku, Yosemitského národního parku a Švýcarska dohromady, uvádí Správa parku. Služby pro návštěvníky jsou omezené, v přední části parku je několik udržovaných stezek.

Národní park Wrangell-St. Elias se rozkládá na 13,2 milionech akrů a je největší v USA.

9. Dry Tortugas, Florida

Počet návštěv v roce 2023: 84 285

Ostrovní park na Floridě patří mezi 20 lokalit Správy národních parků, které v roce 2023 překonaly návštěvnické rekordy. Asi 113 kilometrů západně od Key Westu se Dry Tortugas rozkládá převážně na otevřené vodě se sedmi malými ostrovy. Na Garden Key se nachází jedna z největších pevností v zemi z 19. století: Fort Jefferson. Park je přístupný lodí nebo letadlem a hostí téměř 300 druhů ptáků. Bush Key se každoročně od února do září uzavírá, aby tam mohly nerušeně hnízdit rybáci černohřbetí a nodi obecní.

10. Great Basin, Nevada

  • Počet návštěv v roce 2023: 143 265

Národní park Great Basin je domovem 13 063 metrů vysokého Wheeler Peaku, prastarých borovic štětinatých, asi 40 jeskyní a široké škály rostlin a živočichů. Horské vrcholy se tam setkávají s horkými pouštními údolími. Nadmořská výška se pohybuje od 1 500 do 4 000 metrů a najdete tam turistické stezky všech úrovní.

11. Voyageurs, Minnesota

  • Počet návštěv v roce 2023: 220 825

Voyageurs, označovaný jako park „vody, ostrovů a horizontů“, má rozlohu 218 055 akrů – z toho 84 000 akrů tvoří voda. V parku se nachází více než 500 ostrovů, čtyři velká jezera a více než dva tucty menších jezer, která je nejlépe poznat na lodi. Voyageurs má společnou severní hranici s Kanadou a šťastní návštěvníci mohou spatřit i polární záři.

12. Guadalupe Mountains, Texas

  • Počet návštěv v roce 2023: 227 340

Tento park se pyšní čtyřmi nejvyššími vrcholy v Texasu a nejrozsáhlejším permským fosilním útesem na světě. Divočina Guadalupe Mountains má více než 130 kilometrů stezek včetně výletu do dun Salt Basin, které se tyčí 100 metrů nad pouštním dnem.

13. Congaree, Jižní Karolína

  • Počet návštěv v roce 2023: 250 114

Tento park v Jižní Karolíně dosáhl v roce 2023 návštěvnického rekordu s více než 250 000 turisty. Krajina národního parku Congaree je „definována přítomností povodní i plamenů“, uvádí správa parku. Záplavové vody z řek Congaree a Wateree pravidelně pokrývají starý přízemní les a horský borový les je závislý na požárech, které odstraňují konkurenční vegetaci.

ČTĚTE TAKÉ: Turistický skvost Malajsie chystá novinku. Dechberoucí komplex s chrámem získá eskalátor

Oblíbeným způsobem poznávání parku je kanoistika a jízda na kajaku. K dispozici je 25 kilometrů dlouhá značená kanoistická stezka.

14. Channel Islands, Kalifornie

  • Počet návštěv v roce 2023: 328 746

Národní park Channel Islands, který se rozkládá na pěti ostrovech a okolním oceánu, nabízí možnosti pěší turistiky, šnorchlování, jízdy na kajaku, pozorování ptáků a další aktivity. Správa národního parku důrazně doporučuje jízdu na kajaku s průvodcem. Sasanky, mořské hvězdice, ježci, ostnokožci, periwinkles a další mořští živočichové obývají přílivové tůně v parku – jedny z nejlepších v jižní Kalifornii. Na každém ostrově je jedno zřízené tábořiště; rezervace je nutná. Na dvou ostrovech je povoleno táboření v terénu.

15. Pinnacles, Kalifornie

  • Počet návštěv v roce 2023: 341 220

Pinnacles vznikl při erupci sopky asi před 23 miliony let. Talusové jeskyně a vysoké skalní věže lákají turisty a horolezce; je zde více než 50 kilometrů turistických stezek a stovky horolezeckých cest.

Přestože Pinnacles patří mezi 15 nejméně navštěvovaných národních parků, o víkendech, svátcích a během jara je zde velmi rušno, uvádí se na webových stránkách parku.