Nejnebezpečnější ryba světa obsadila břehy Chorvatska. Jen malá dávka jejího jedu zabíjí

Čtverzubec stříbropásý

Jedovatá ryba u břehu Chorvatska

V okolí chorvatského ostrova Ceja byla zaznamenána přítomnost nejnebezpečnější ryby na světě, čtverzubce stříbropásého (Lagocephalus sceleratus). Ta produkuje tetrodotoxin, silný jed, který může způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech dokonce smrt, informuje chorvatský web Morski.hr.

Jednu z ryb ulovil minulé pondělí v hloubce 19 metrů slovinský rybář Anton Vidović. Poté byla převezena do Centra pro výzkum moře v Rovinji, píše web Morski.hr.

ČTĚTE TAKÉ: Muž najížděl motorovým člunem do rybáře u Buzkova, ten vyvázl zázrakem. Policie ho obvinila

Čtverzubec stříbropásý pochází z Indického a Tichého oceánu, ale kvůli oteplování moří a přístupu přes Suezský průplav se rozšířil i do Středozemního moře.

„Vzhledem ke své dravosti a nedostatku přirozených nepřátel má tato ryba negativní dopad na biologickou rozmanitost a představuje hrozbu pro rybolov, protože poškozuje rybářské sítě, aby se zmocnila úlovku, vytrhává návnadu a háčky,“ varovalo na facebookové stránce Aquarium Pula.

Jučer (13.5.) kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno je 7 jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus...

Posted by Aquarium Pula on Monday, May 13, 2024

Riziko této na první pohled nenápadné ryby spočívá tedy i v tom, že v evropských vodách není příliš známá. A místní rybáři ani turisté nevědí, že je jedovatá.

Stačí ale jen malá dávka (kolem dvou miligramů, pozn. red.) tetrodotoxinu, který se koncentruje v pohlavních žlázách a játrech, ale také na kůži, aby přivodila smrt. Proti této látce navíc není žádný protijed.

Přesto není třeba se bát, tato ryba pro lidi na pláži nepředstavuje žádné nebezpečí. Je totiž velmi plachá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Tagy:
mořský život Chorvatsko jed Čtverzubec stříbropásý tetrodotoxin Ceja Lagocephalus sceleratus