Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Žraloci u floridských břehů sežrali rybářům úlovek

Žraloci překvapili rybáře u pobřeží Floridy

Na sociálních sítích se šíří dramatické video, které natočil rybář u mysu Canaveral. Skupina žraloků tam obklíčila loď a začala útočit na její motor. Na kovovém krytu zůstaly otisky zubů, popsal majitel společnosti Fin & Fly Fishing Charters vlastnící loď Jamie Glasner. Rybář uvedl, že za svou dvacetiletou kariéru nikdy nic podobného neviděl.

„Cokoli, co se hýbe a vydává vibrace, je zajímá. Na motor útočili, protože byli v ráži,“ vysvětlil Glasner pro CNN. Video také ukazuje, že predátoři útočili i na sebe navzájem.

ČTĚTE TAKÉ: Drsný útok kosatky na žraloka může mít hlubší význam. Vědci viní změnu ekosystému

Obléhání lodi začalo poté, co se newyorský rybář na palubě lodi pokoušel vylovit dvanáctikilového chňapala červeného, informuje Miami Herald. Ten se z hlubin oceánu vynořil napůl sežraný a u hladiny se brzy začali objevovat žraloci, z nichž jeden vyskočil z vody, aby se ryby zmocnil. „Kámo, oni na sebe útočí. Útočí na tu rybu,“ říká na videu Glasner.

Následně jeden žralok udeřil hlavou do motoru. Druhé video natočené o pár minut později zachycuje situaci, kdy se jeden žralok zachytil zuby o lano přivázané k lodi a nemohl se osvobodit. Nakonec lano prasklo. Podle Glasnera šlo o žraloky písečné. „To, že nám žraloci sežerou rybu, je normální, ale že by jeden vyskočil z vody, když ji vytahujete, to se jen tak nevidí,“ řekl Glasner podle Miami Herald.

Útoky žraloků na lodní motory byly u Floridy zaznamenány již dříve. Podle výzkumu existuje podezření, že žraloci mohou být „citliví na nízkofrekvenční zvuky“, které vydávají lodní motory. „Jejich hluk proto může žraloky přitahovat k lodím, zejména v případech, kdy si žraloci spojují hluk lodních motorů s dostupností ryb na háčku,“ uvádí studie z roku 2021 zveřejněná v časopise Marine Environmental Research.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úžasné záběry práce vlčí smečky. Zvířata vykopala ve sněhu tunely, aby mohla projít mláďata

Tagy: